Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Главният мюфтия: Ислямът повелява мюсюлманите да бъдат съпричастни към проблемите на всички хора, независимо от етнос и религия

д-р Мустафа Хаджи
Снимка: grandmufti.bg

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. урбан е арабска дума, която означава приближаване. Чрез жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в обръщението си по повод празника главният мюфтия в България д-р Мустафа Хаджи.

"Курбан байрам е кулминацията на изпълнението хадж, тъй като в днешния ден хаджиите са в Мека. Мюсюлманите, които не са на хадж, а са по своите родни места празнуват курбан байрам, като принасят в жертва жертвени животни от месото, както подаряват на своите близки и роднини, така  също подаряват на социално слабите, от което е видно, че ислямът заповяда на мюсюлманите да бъдат съпричастни към проблемите на всички хора. Независимо от етнос и религия мюсюлманите се отнасят еднакво към всички хора, които имат необходимост. Тази година мюсюлманско изповедание има възможността да набира помощи за курбани, които бяха принесени в жертва както в страната, така и в чужбина. Затова аз благодаря на всички хора, които са се отзовали в тази кампания. Да  ви е честит Курбан байрам!"


Още от вечерта на 14 юни, започнаха празничните концерти в различни български селища, посветени на най-големия мюсюлмански празник, чието послание е свързано със саможертвата в името на общото благо. Разбира се от хората не се иска да жертват живота си, но е необходимо да помагат на всички ближни в неравностойно положение

Важен ритуал на празника е жертвоприношението на домашно животно, което има дълбок духовен смисъл, свързан с притчата за измолена от Аллах рожба:


"Пророк Ибрахим дълго време не е имал деца и се помолил на Аллах, като казал: "Ще дам най-ценното, което имам, но ме дари с дете, с наследник!". И наистина, не след дълго му се ражда синът Исмаил. Но идва време, минават години и в съня му се явява Аллах и му казва, че е време да се отплати, като пренесе в жертва най-любимото си. Пророкът не се поколебава и решава да пренесе в жертва сина си. Но в момента, в който трябва да стане жертвоприношението, Аллах му изпраща един коч и му казва: "Това беше изпитанието за теб, ти доказа любовта си към мен!". И оттогава мюсюлманите колят курбан"– разказва Шевкие Чакър от турската редакция на Радио България.


Както при Рамазан Байрам, така и при Курбан байрама е важна прошката. След края на празничната молитва, мъжете, млади и стари си честитят  взаимно празника, като по-младите целуват ръка на възрастните. После всеки се прибира у дома и там всички в семейството целуват ръка на по-възрастните и честитят празника им.

По традиция цялото семейство се събира на празничната софра. В последните десетина години, членовете от семейството, които са на гурбет в чужбина, се стараят на този празник да се прибират, за да са при възрастните си родители или деца на този свещен празник.

Разбира се, най- щастливи са децата, те ходят от къща на къща, като в последните години в някои села на България в тази традиция се включват всички деца от селото, независимо дали са турци, българи или роми. Целуват ръка на домакините, а те ги даряват с бонбони и пари.

Курбан байрам продължава 4 дни.

Снимки: grandmufti.bg, БНР-Кърджали, БГНЕС


По публикацията работи: Ергюл Байрактарова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Най-новите археологически открития в Урвич съживяват легендите за цар Ясен

По пътя София - Самоков срещу течението на р. Искър, край големия живописен завой между бившите села Кокаляне и Пасарел при Дяволския мост е ридът Среднобърдие. Там р. Ведена се влива в Искъра и се събират планините Лозен и Плана, а над тях се..

публикувано на 19.07.24 в 10:15