Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират шести блок на АЕЦ "Козлодуй" заради неизправност в неядрената част

Снимка: Радио ВИДИН

На 15 юни ще бъде спрян за планови превантивни ремонтни дейности шести блок на АЕЦ "Козлодуй" поради констатирани неизправности на маслената система на блочен трансформатор в неядрената част и индикации за пропуск на топлоносител в парогенератор. Това съобщиха от атомната централа. 

Мониторингът на системите и съоръженията на шести блок показва, че не са достигнати ограниченията, определени в технологичния регламент. Няма промяна в радиационната обстановка в работните помещения и на площадката на АЕЦ "Козлодуй". 

Пети блок, след завършване на плановия годишен ремонт и замяна на четвърт от руското му гориво с американско на "Уестингхаус", беше включен в електроенергийната система на 10 юни 2024 г.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентството не носи отговорност за липсата на български посланик в Киев

Отговор на въпроса защо не е завършена процедурата за назначаването на предложения от външно министерство кандидат за български посланик в Украйна трябва да се търси от ведомството. Това посочват от прессекретариата на президента Румен Радев по повод..

публикувано на 24.07.24 в 09:02
Делян Пеевски

Изпратиха до институциите доклад за корупция в Агенция "Митници"

Съпредседателят на ДПС и председател на парламентарната група на движението Делян Пеевски е изпратил до вътрешното министерство и агенцията за национална сигурност доклада за дейността на Временната комисия от 49-ия парламент за разследване на..

публикувано на 24.07.24 в 08:53

Българите пътуват с коли повече от своите балкански съседи

Българите изпреварват своите съседи, изминавайки зад волана средно годишно над 21 000 км, предаде БГНЕС. Зад тях по километраж са сърбите, които изминават годишно 20 028 км. Румънците изминават 20 338 км. Унгарци и хървати също пътуват по-малко -..

публикувано на 24.07.24 в 08:35