Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът "Ройтерс": БНР е сред лидерите по доверие в България

Снимка: Ани Петрова

Българската национална телевизия и Българското национално радио са лидери по доверие в новините сред 15 водещи български медии, съответно с 60% и 59%, доверие. Това показва годишният доклад – Digital News Report – за 2024 г. на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет.

Иначе като цяло доверието в новините намалява с близо 10% през последните 7 години - до 29%. Ниските нива на доверие в българските новини се обясняват с високата степен на политическа поляризация – в момента подхранвана от различията около войната Русия/Украйна – и усещането, че независимостта на медийните компании е компрометирана по икономически причини или от бизнесмени в близки връзки с политиката, се отбелязва в доклада.

В класацията на медии за достигане до публиката – телевизия, радио и печат – БНР (8-о място) достига до 13% от аудиторята в страната седмично и до 8% поне 3 дни седмично. В класацията за достигане до публиката онлайн сайтът на БНР (15-о място) достига до 9% седмично и до 6% от аудитрията в страната - поне 3 дни седмично.

В доклада се посочва също, че традиционните медии пускат подкасти или платформи за онлайн стрийминг на новини, но най-много последователи привличат бивши мейнстрийм журналисти с независими канали, които имат водещи позиции в платформи като YouTube, TikTok и Patreon. Сред най-успешните журналисти в този сектор са Мартин Карбовски със собствен канал, Генка Шикерова като част от Свободна Европа и Петър Волгин като част от БНР, който на отминалите на 9 юни избори беше избран за евродепутат от партия "Възраждане".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Температури до 38 градуса в неделя

В неделя ще бъде предимно слънчево. Следобед над Източна България ще се развие купеста облачност, но само на отделни места ще превали и прегърми. Ще духа слаб до умерен вятър от изток-североизток. Максималните температури ще бъдат между 33° и 38°, в..

публикувано на 24.08.24 в 18:30
Румен Радев

Славата на Шипченската епопея остава ненадмината

“ Многобройни са местата по българските земи, които пазят спомен за борбите за национално освобождение, но славата на Шипченската епопея остава ненадмината .” Това написа във фейсбук страницата си президентът Румен Радев по повод 147-ата годишнина от..

публикувано на 24.08.24 в 12:00

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59