Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът "Ройтерс": БНР е сред лидерите по доверие в България

Снимка: Ани Петрова

Българската национална телевизия и Българското национално радио са лидери по доверие в новините сред 15 водещи български медии, съответно с 60% и 59%, доверие. Това показва годишният доклад – Digital News Report – за 2024 г. на Института "Ройтерс" към Оксфордския университет.

Иначе като цяло доверието в новините намалява с близо 10% през последните 7 години - до 29%. Ниските нива на доверие в българските новини се обясняват с високата степен на политическа поляризация – в момента подхранвана от различията около войната Русия/Украйна – и усещането, че независимостта на медийните компании е компрометирана по икономически причини или от бизнесмени в близки връзки с политиката, се отбелязва в доклада.

В класацията на медии за достигане до публиката – телевизия, радио и печат – БНР (8-о място) достига до 13% от аудиторята в страната седмично и до 8% поне 3 дни седмично. В класацията за достигане до публиката онлайн сайтът на БНР (15-о място) достига до 9% седмично и до 6% от аудитрията в страната - поне 3 дни седмично.

В доклада се посочва също, че традиционните медии пускат подкасти или платформи за онлайн стрийминг на новини, но най-много последователи привличат бивши мейнстрийм журналисти с независими канали, които имат водещи позиции в платформи като YouTube, TikTok и Patreon. Сред най-успешните журналисти в този сектор са Мартин Карбовски със собствен канал, Генка Шикерова като част от Свободна Европа и Петър Волгин като част от БНР, който на отминалите на 9 юни избори беше избран за евродепутат от партия "Възраждане".


БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Обявено е частично бедствено положение заради пожарите в България

Заради два големи пожара областният управител на Хасково Мехмед Атаман обяви частично бедствено положение в общините Ивайловград и Тополовград , съобщи пресцентърът на областната администрация в Хасково. На 12 юли около 14:40 часа са възникнали две големи..

публикувано на 12.07.24 в 19:15

България днес - 12 юли 2024 г.

В "България днес" на 12 юли ви разказваме за едно българско село във Варненско, което е пример за оцеляване по български. В рубриката "По съседски" правим обобщение на по-значимите събития от Балканите през отминаващата седмица. Говорим за..

публикувано на 12.07.24 в 19:00

Българска делегация участва в отбелязване на годишнината от геноцида в Сребреница

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков присъства на възпоменателната церемония в Мемориалния център в Поточари по повод 29-ата годишнина от геноцида в Сребреница. В знак на почит към жертвите той положи цветя на мемориалната плоча и се..

публикувано на 12.07.24 в 09:04