Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новоизбраното 50-то народно събрание започва работа

Снимка: БГНЕС

За 19 юни президентът Румен Радев свика първото заседание на новоизбрания парламент на България. То ще бъде открито в 09.00 ч. от д-р Силви Кирилов, депутат от "Има такъв народ" (ИТН), който е най-възрастният народен представител в 50-ото Народно събрание, съобщи пресцентърът на парламента.



Според Конституцията, първото заседание на новоизбраните народни представители се открива от най-възрастния присъстващ депутат и всички избраници полагат клетва. Силви Кирилов е на 73 години и е избран за народен представител от Бургас. Той беше най-възрастният депутат и в 47-ото Народно събрание и тогава пак откри първото заседание на 3 декември 2021 г.

Най-младият народен представител в 50-ия парламент Георги Николаев Кръстев е на 24 г. Той е от ГЕРБ-СДС, избран е за депутат от Русе.

На учредителното първо заседание, след клетвата на депутатите, народните избраници трябва да изберат и председател и зам.-председатели на парламента. Наблюдаващите политическата ситуация у нас съзират силна символика в това дали и в каква конфигурация политическите сили ще успеят да изберат председател на Народното събрание. Начинът, по който този избор ще протече, може да даде знак за това дали парламентарните партии ще успеят да постигнат споразумение за съставяне на редовно правителство или политическата криза ще се задълбочи още повече с поредни предстрочни избори.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

обновено на 26.06.24 в 16:59

Последни консултации преди връчване на първия мандат за формиране на правителство

Президентът Румен Радев днес, 26 юни, завършва консултациите с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание, както предвижда конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките..

публикувано на 26.06.24 в 07:05

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28