Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7 партии в новия парламент, 7 гледища за бъдещото управление

Във време разделно се търси обединение за правителство

| обновено на 19.06.24 в 12:14
Снимка: БТА

От разединението страда държавността. Българският избирател иска промени, а задача на политиците е да ги осъществи – планирано, осъзнато и обосновано. Живеем в изключително динамично време, живеем във време разделно. С това послание най-възрастният народен представител Силви Кирилов от "Има такъв народ" откри първото заседание на 50-ото Народно събрание.

Силви Кирилов
Преди парламентарните партии да направят политически заявки за работа на новоизлъчения парламент, народните избраници положиха клетва да спазват Конституцията и законите на Република България и във всичките си действия да се ръководят от интересите на българския народ.

ГЕРБ-СДС са за правителство на споделената отговорност

Декларираме, че сме готови да участваме единствено в правителство на споделената отговорност за 4 години. Вторият вариант са нови предсрочни избори. Декларираме, че няма да участваме в управлението на всяка цена и няма да допуснем доверието на нашите избиратели да бъде пропиляно, каза в декларация от името на най-голямата политическа сили ГЕРБ-СДС Тома Биков. По думите му, поредни предсрочните избори са по-малкото зло пред това да се сформира "безпринципно мнозинство, без широка политическа и обществена подкрепа, с неясен хоризонт, което да излъчи политически безотговорно управление".

Тома Биков
„Анализът на резултатите от изборите показва, че възможностите пред настоящия парламент не са много. Със своя вот българските избиратели ни посочиха, че не само една, но дори и две политически сили не са в състояние да излъчат редовно правителство. Това означава, че  едно евентуално правителство ще трябва да се ползва с подкрепата на три или повече формации. Този знак от страна на българските граждани идва да покаже, че от народните представители се изисква смирение, възможност за изграждане на сложни управленски конструкции и съвместно очертаване на позитивен дневен ред на страната. Последните няколко парламента се провалиха именно в дешифрирането на изборните резултати. Това е причината вместо развитие и промяна българските граждани да получат разочарование и безвремие. От тази гледна точка трябва да отчетем фактите на политическата действителност и да излъчим управленска формула, която да отговаря на тях и на същинските предизвикателства пред обществото“, посочи Биков от името на ГЕРБ-СДС и призова всички парламентарни групи в 50-ото НС да проявят мъдрост и отговорност в името на парламентарното единство и общото българско бъдеще. От думите му стана ясно също, че коалицията ГЕРБ-СДС са готови да направят необходимите компромиси.

ДПС смята, че хората не искат нови предсрочни избори

Между политиците и дневния ред на обществото е изкопана пропаст, дневният ред на обществото не е дневният ред на политиците. Хората не искат нови парламентарни предсрочни избори, заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев.

Йордан Цонев
„Хората искат стабилност, съставяне на правителството, решаване на техните проблеми. Това са повишаване на доходите, на работните места, на икономическия растеж, на сигурността на страната, на населените места и на всеки български гражданин. Няма как решаването на тези проблеми да стане в политическата криза, в която е страната в последните 3 г. Решаването на тази криза е в излъчването на стабилно мнозинство и съставянето на стабилно правителство с хоризонт 4 години. Българите в голямата си част потвърждават евроатлантическия избор на България", подчерта Йордан Цонев и посочи, че за ДПС изборът на евроатлантизма е екзистенциален избор за гражданите и за родината. Ще продължим да подкрепяме Украйна в борбата й срещу агресора, каза още депутатът от парламентарната трибуна. 

ПП-ДБ ще са проевропейска опозиция

Николай Денков
"През последните 6 избора за 3 години само "Продължаваме промяната – Демократична България"  (ПП-ДБ)  успяхме да съставим успешно редовно правителство и то два пъти. Никоя друга политическа сила не пое тази отговорност в настоящите трудни времена и затова сега плащаме висока политическа цена. Тези два кабинета бяха сваляни с усилията най-вече на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ", заяви експремиера Николай Денков от името на ПП-ДБ в първата декларация на коалицията в новия парламент. Той бе категоричен, че ще бъдат конструктивна проевропейска опозиция и ще следят за всяко съмнение за корупция. "Ще се борим за закони в помощ на бизнеса, гарантиращи конкурентност, качествено образование, и реформи гарантиращи независимостта на съдебната власт", подчерта Денков.

Според "Възраждане" – "държавата умира буквално пред очите ни"

70% от българските граждани решиха да останат вкъщи на 9 юни и по този начин гласуваха вот на недовие на държавата. "Народът удари звучен шамар на политическия елит, който дълго време трябва да кънти" – заяви лидерът на партия "Възраждане" Костадин Костадинов.

Костадин Костадинов
"Огромната част от българския народ заяви, че не се интересува кой управлява държавата, кой го представлява, кой е отговорен за настоящето и  бъдещето…. И ако в първите часове и дни това нас, гласувалите, ни гневеше, после дойде ред на отчаянието, защото за негласувалите няма значение кои са тук, в тази зала. От друга страна не бива да забравяме, че за мнозинството в залата има още по-малко значение кои са тези, които са им гласували този вот на недоверие", заяви Костадинов. По думите му, държавата умира буквално пред очите ни и в ръцете ни, и обеща че депутатите от "Възраждане" ще бранят интересите на България и на гражданите.

"Отиването на избори нищо няма да промени", заявиха от БСП

Колко време ще бъде дадено на този парламент зависи от нашия избор – от това дали ще продължим да хвърляме камъни или ще ги събираме за градеж, от това дали пак ще раздираме или ще започнем да съшиваме, ще събаряме или ще изграждаме, посочи Атанас Зафиров, изпълняващ функциите на председател на БСП. Той обеща, че коалиция "БСП за България" няма да е тази, която ще хвърля камъни и ще чертае нови разделителни линии.

Атанас Зафиров
"Политиката се изолира  от народа. Направихме я територия, запазена за избрани. Превърна се в проект. Поставихме безучастни, извън обществения договор милиони българи, които не гласуват – правото си на глас упражниха по-малко от 1/3 от българските граждани. И ако след тези няколко месеца отидем на нови избори, тази тенденция няма да се промени" – каза Зафиров, допълвайки, че нов цикъл от избори само ще задълбочи кризата и ще отложи решаването на проблемите. Същевременно обаче, БСП няма да е и партията, която ще се превърне в участник в поредния проект за управление чрез партийно парцелиране на изпълнителната власт и без заявка за нов начин на управление, предупреди Зафиров.

"Има такъв народ": Време е да върнем здравия разум в политиката и управлението

"Току що положихме клетва да спазваме законите и да се ръководим от интересите на народа. Повечето от вас положиха същата клетва и в 49-тото Народно събрание и я нарушаваха многократно, променяха конституцията както искат и се ръководеха от собствените си партийни интереси. Затова сме на това положение с изключително ниска избирателна активност", заяви Тошко Йорданов от "Има такъв народ" (ИТН).

Тошко Йорданов
„Ние от ИТН казахме, че е време да върнем здравия разум. След края на изборите става ясно, че това ще е все по-трудна задача. Доста от вас, партийни лидери, направихте доста непремерени изказвания, включително и днес....Никой не може да бъде едноличен спасител, обединител и да решава дневния ред на обществото. Никой няма политическата тежест и право да поставя ултиматуми на когото и да било за каквото и да било. /…/Всяка една партия в 50-ия парламент има същата тежест, като всички останали. Здравият разум говори, че когато липсва управление, държавата блокира“, каза Йорданов и се обяви за експертно правителство, но не доминирано от една или друга партия. на държавата, уточни още Йорданов.

От "Величие" рецитираха стихове за предателства, "мръсници" и "герои"

Виктория Василева
Дали за българските граждани ще сме "мръсници" или "герои" зависи само от нас, каза Виктория Василева от най-новата парламентарна сила – партия "Величие" в декларация от парламентарната трибуна пред новоизбраните депутати. Издържано в същия дух тя цитира и стихотворение от Дамян Дамянов, от който взима сравнението за "мръсници" или "герои". Винаги започваме мандатите на Народното събрание с програмни речи, в които даваме обещания, които никога на изпълняваме, посочи Василева.
Парламентът се препъна още на първото си гласуване
След парламентарните декларации, депутатите пристъпиха към избор на председател на Народното събрание. ГЕРБ-СДС издигна за поста Рая Назарян, "Възраждане" - Петър Петров, "Има такъв народ" - Силви Кирилов, "Величие" - Юлиана Матеева. Никой от тях обаче не събра мнозинство. Най-много гласове "за" имаха Рая Назарян и Петър Петров и техните кандидатури бяха поставени на повторно гласуване, но отново не получиха необходимите 50% плюс един от гласовете.

Не съм готов да направя крачка назад за кандидатурата на Рая Назарян, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в отговор на журналистически въпрос: "Няма отговорни партии… Ние само с ДПС не можем да направим коалиция, без да има един широк формат не можем. Правителство на споделена отговорност с повече партии има как да се направи".

Председателстващият парламента Силви Кирилов обяви, че първото пленарно заседание на 50-ия парламент се прекъсва и ще продължи на 20 юни от 10.00 часа.

Вижте още:
Снимки: БТА, БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Срещите с най-малките партии слагат край на консултациите при президента за съставяне на кабинет

Експертен кабинет в условията на политическа криза е единственият възможен вариант. Тази позиция изрази председателят на парламентарната група на “Има такъв народ” Тошко Йорданов на консултациите при президента Румен Радев за съставяне на..

обновено на 26.06.24 в 16:59

Последни консултации преди връчване на първия мандат за формиране на правителство

Президентът Румен Радев днес, 26 юни, завършва консултациите с парламентарните групи от 50-ото Народно събрание, както предвижда конституционната процедура преди връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на редовно правителство в рамките..

публикувано на 26.06.24 в 07:05

Няма да останем безучастни към отказа на РСМ да впише българите в Конституцията

“Новоизбраният премиер на РСМ избра конфронтацията и погазването на европейските принципи и от най-високата парламентарна трибуна даде заявка, че смята да отклони държавата от нейния евроатлантически път с думи, проповядващи вражда и омраза срещу..

публикувано на 25.06.24 в 14:28