Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Снимка: БТА

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той отправи видеопослание към участниците в Деветнадесетата среща на българските медии, която беше открита на 19 юни в Националния пресклуб на Българската телеграфна агенция (БТА) в Одеса, Украйна.


Събитието е присъствено и онлайн, и ще се състои в три украински града с големи български общности – Одеса, Болград и Измаил.
"Неописуемо съм щастлив да ви приветствам в Украйна, особено в Одеса, която е свързана с България, с Черно море. Има голяма българска общност, която е неразривна част от нашия украински народ и сега отбива агресията на нашия враг", отбеляза Черевати. 

Павел Вугелман - заместник-кмет на Одеса

Българската общност играе важна роля. "Да се бомбардира Одеса е все едно да се бомбардира български град. Това е така, защото тук живее голяма българска общност", каза по време на форума и Павел Вугелман, първи заместник-кмет на Одеса. 

Българи има не само в България, отбеляза представителят на омбудсмана на Върховната рада на Украйна по правата на човека Мария Попова, която приветства участниците във форума. За мен е чест и удоволствие да ви приветствам при нас в Украйна, в Одеса, най-хубавият град на Земята, отбеляза тя.

Кирил Вълчев

"Мястото на журналистите е там, където са събитията, дори под смъртната заплаха на бушуваща война", каза в приветствието си генералният директор на БТА Кирил Вълчев. Той подчерта, че срещата отправя няколко важни послания, две от които са българите по света да продължават да бъдат устойчива общност, независимо от превратностите на времето, а журналистите - да са там, където са събитията. 

Световните срещи на българските медии, организирани от БТА, са професионален форум, който е изградил в годините своя авторитет на много специална платформа, чиято цел е комуникация, създаване на мрежа и установяване на взаимоотношения на сътрудничество между български журналисти от цял свят. Това се посочва в приветствие на служебния министър на културата Найден Тодоров. "Аз вярвам, че освен събитие за гилдията, това е национална кауза, тъй като тя има много важна функция – осигурява възможност за общуване на медиите на българите извън България. Убеден съм, че Деветнадесетата среща на българските медии ще бъде още една стъпка към сближаването на българите по света и укрепването на нашата национална идентичност, а също така – още една платформа, от която да отправим призив за подкрепа на нашите украински братя и сестри за справедливата им борба", се казва още в обръщението.


"Където и по света да се намираме, ни свързва невидимата, но много здрава нишка на род, идентичност и език", посочи вицепрезидентът Илияна Йотова, която поздрави участниците в 19-ата сетовна среща на българските медии от София чрез видеоконферентна връзка. "Днешният ден е голям празник за българите в бесарабската част на Украйна. Одеса днес е източник на добри новини, за съжаление, в една военна обстановка", посочи още вицепрезидентът. 

Вицепрезидентът Илияна Йотова от София
БНР ще продължи да говори с българите и за българите – посочи Ася Пенчева, кореспондент на общественото радио в Русе, която взе участие в панела "Българите по света в медиите" в рамките на 19-ата Световна среща на българските медии, която се провежда в Украйна.
Ася Пенчева
Българското национално радио (БНР) подкрепя Украйна от първата минута. В ранните часове на 24 февруари ние преминахме Дунава, за да бъдем заедно с хората и да разкажем, че става дума не за друго, а за война – напомни журналистката и дпълни: "Фактът, че сме тук, заедно с генералния директор на радиото Милен Митев, също е достатъчно показателен, че БНР е там, където е събитието. Българите в чужбина се завръщат в родината си чрез ефира ни".

Генералният директор на БНР Милен Митев

Ася Пенчева спомена, че БНР има няколко инициативи и поредици, които представят историите на българи по света и добавии: "Ще продължим да говорим с българите и за българите, а не на българите, защото радиото свързва, а не назидава“. 

Снимки: БТАПоследвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: Българско училище „Пейо Яворов“ в Милано/Фейсбук

Зарина Василева, Милано: Колкото и да са силни българските корени, трябва да бъдат обгрижвани

Сънародничката ни Зарина Василева вече една година е преподавател в Българското училище "Пейо Яворов" в Милано, Италия. Тя работи с деца от 7 до 12 клас. Поема по този нов път в живота си след като посещава училището и остава впечатлена от чудесната..

публикувано на 23.07.24 в 14:30
Годишна конференция на АБУЧ` 2024

Българското образование зад граница дискутират преподаватели от училищата ни в чужбина

Всяко лято, по традиция, български учители отблизо и далеч се събират, за да отчетат какво са свършили, къде са срещнали проблеми, както и за да обменят опит и практика. Близо 60 представители на български училища зад граница, университетски..

публикувано на 22.07.24 в 15:36

Михаела Аройо с фотопроект "Сънувам на български" за българите в Бесарабия

Изложбата "Сънувам на български" на младата документална фотографка Михаела Аройо ще бъде открита на 30 юли от 19.00 ч. в софийската галерия "Фотосинтезис". Това е първото цялостно представяне на нейния дългосрочен фотографски проект, посветен на..

публикувано на 22.07.24 в 15:20