Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фотоизложбата "Невинност без граници" разкрива света на децата бежанци

Над 11 000 непридружени деца-бежанци са потърсили закрила в България в последните 5 години

Снимка: unicef.org

На Световния ден на бежанците - 20 юни, от 11:00 часа на Терминал 2 на Летище София ще бъде официално открита фотоизложбата с деца бежанци, озаглавена "Невинност без граници". Събитието се организира от УНИЦЕФ, Посолството на Швейцария в България, Държавната агенция за бежанците и Летище София.


Фотографите Добрин Минков и Николай Стойков разказват историите на деца и техните семейства, както и на непридружени деца от новооткритата Сигурна зона за непридружени деца в Харманли, създадена от УНИЦЕФ, ДАБ и партньори, с подкрепата на Швейцария.



Изложбата е призив за солидарност, разбиране и толерантност към невинните деца, тръгнали на път, които плащат най-високата цена заради войни, конфликти или политическа нестабилност. Експозицията може да бъде видяна до 20 юли 2024 г.


През последните години ескалацията на международните и вътрешните конфликти принуди повече от 50 000 души, 13 000 от които - деца, да потърсят международна закрила в България. От тях през последните 5 години повече от 11 000 непридружени деца-бежанци са потърсили закрила в страната.


Още по темата:


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30

В България се събират шампиони от световните бойни подиуми

Бургас е домакин на грандиозна галавечер, която събира на едно място десетки шампиони в бойните спортове. Престижната световна ММА организация провежда в събота, 24 август, състезания от веригата BRAVE 86, като за тях идват едни от..

публикувано на 24.08.24 в 10:05

Институцията на омбудсмана се обяви срещу стигматизирането в обществото

" Всяко действие, с което се създават условия за стигматизиране на група хора, преследване, разделение и омраза в обществото, противоречи на всички водещи международни стандарти за защита правата на човека, които Република България се е ангажирала..

публикувано на 24.08.24 в 09:55