Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парламентът с втори опит да си избере председател

Снимка: БТА

След провала на избора на председател на 50-ото Народното събрание в деня на откриването на парламента - 19 юни, първото заседание на новите народни избраници продължава днес.
Във вчерашния ден депутатите положиха клетва и в два тура гласуваха за избор на председател. В първия тур на гласуване бяха подложени четири кандидатури - Рая Назарян от ГЕРБ-СДС, Петър Петров от "Възраждане", Силви Кирилов от ИТН и Юлиана Матеева от "Величие".

Рая Назарян

След като никой не успя да събере необходимата подкрепа се проведе втори тур, на който беше гласувано за двамата номинирани, спечелили най-много гласове - Рая Назарян и Петър Петров, но отново никой не получи необходимата подкрепа. 

Коментирайки провала на първото заседание на Народното събрание, лидерът на първата парламентарна сила - ГЕРБ, Бойко Борисов заяви, че "летим към избори", а председателят на втората сила - ДПС, Делян Пеевски призова всички партии "да се смирят" и изрази надежда, че ще "им дойде акълът".

Трудният избор на председател на българския парламент не е прецедент. В 49-ия парламент драмата около този избор продължи една седмица.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Илиана Иванова

България може да изгуби средствата по ПВУ, предупреди еврокомисар Илиана Иванова

Има реална опасност страната ни да изгуби средствата по Плана за възстановяване и устойчивост , заяви пред бТВ еврокомисарят по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова. По думите й, политическата обстановка..

публикувано на 14.07.24 в 11:03
Филиз Хюсменова

Обвиненията за отправени заплахи на етническа основа са смешен плач

“ Съпротивителните сили на ДПС не са срещу етносни качества и характеристики, а срещу начина на вземане на решения, управление, сепариране и противопоставяне .” Този коментар в социалните мрежи направи Филиз Хюсменова, която първа напусна не само..

публикувано на 13.07.24 в 16:02
Николай Денков

Илюзия са опитите за съставяне на стабилен кабинет

“ Този парламент е като плаващи пясъци – война в ДПС, разцепено БСП, разпаднало се “Величие. ” След тези думи председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков обяви, че “Продължаваме промяната” и “Демократична България” са направили..

публикувано на 13.07.24 в 13:16