Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светият синод излъчи тримата кандидати за Български патриарх

Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.
Снимка: БГНЕС

След дълго заседание, продължило няколко часа, Светият синод излъчи тримата митрополити, измежду които трябва да бъде избран новият Български патриарх. Това са Ловчанският митрополит Гавриил, Врачанският митрополит Григорий и Видинският митрополит Даниил.
Гласуването се проведе в 42 тура. На първи тур с 11 гласа бе избран Врачанският митрополит Григорий. Гласуването продължи като за достоизбираеми кандидати за патриаршеския престол бяха излъчени Видинският митрополит Даниил с 9 гласа (на тридесет и втори тур) и Ловчанският митрополит Гавриил с 9 гласа (на четиридесет и втори тур), съобщи на сайта си Българската патриаршия.
Според Устава на БПЦ избраните трябва да отговарят на три условия - да са навършили 50 години, да имат 5-годишно митрополитско служение, православно мислене и примерен живот. Патриархът трябва да бъде избран на Патриаршески събор на 30 юни. В избора участват по петима представители от всяка епархия, а от Софийската - десет. Освен това в избора участват по един представител на ставропигиалните манастири - Рилски, Бачковски и Троянски, по двама от всяка епархия представители на епархийските манастири – един монах и една монахиня, както и по един представител на средните духовни училища. Общо 145 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Икономист: Заплатите в София са сравними със заплатите в други европейски градове

Стандартът на живот в София и някои по-големи градове в България е висок. Трябва обаче да се отделя повече внимание на регионите в страната, които значително изостават по доходи, каза икономистът Георги Вулджев пред Радио "Фокус". Той напомни, че..

публикувано на 22.07.24 в 16:24

Близо 1000 декара горски терен край Петрич е обект на частни интереси

Жителите на петричкото село Кавракирово излязоха на протест заради внесено предложение до общинския съвет на община Петрич, което засяга близо 1000 декара горски терен. Според протестиращите става дума за изграждане на фотоволтаичен парк, който ще..

публикувано на 22.07.24 в 10:37

И рибите в Черно море страдат от екстремните жеги

Непоносимите горещини, които връхлетяха Балканите през последните седмици, причинявайки изпепеляващи пожари и в България, застрашават живите организми в Черно море. Еколози алармират, че рекордните температури са пагубни не само за хората и..

публикувано на 22.07.24 в 09:50