Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският INSAIT изпреварва Кеймбридж на знаков форум за изкуствен интелект

Съавтор на една 16-те статии с участие на INSAIT е единайсетокласничката Рени Паскалева от ПЧМГ, участник в лятната изследователска програма на INSAIT за ученици.
Снимка: FB / INSAIT.institute/

Институтът за компютърни науки, изкуствен интелект и технологии (INSAIT) към Софийския университет е с повече статии на Computer Vision and Pattern Recognition Conference (CVPR’24) от знакови западни университети.

Конференцията, която тази седмица се провежда в американския град Сиатъл, е № 1 форум в света за компютърно зрение и едно от знаковите събития за изкуствен интелект. Традиционно на нея се публикуват някои от най-иновативните проекти в тази научна сфера, а приемането на материали за нея е изключително трудно и престижно.

В публикуваната програма на конференцията има общо 16 статии с участието на учени от INSAIT, което е съотносимо със статиите на най-добрите университети в света. Така например водещият университет Делфт (Нидерландия) има 2 публикации, Технион (Израел) – 6, Корнел (САЩ) – 12, а Kеймбридж – 13. Институтът на Софийския университет се доближава до броя публикации на двата водещи американски университета – Принстън, който има сходен брой – 17, и Харвард - 20, съобщи Министерството на образованието и науката.

Статиите от INSAIT включват 6 стратегически направления, като изкуствен интелект за разбиране на човешки движения, изкуствен интелект, който разбира видео, снимки и текст едновременно, автономно шофиране, генеративен изкуствен интелект, квантови изчисления за изкуствен интелект, изкуствен интелект за крайни устройства и др.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00