Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За 17-та година се провежда "София Прайд", както и шествие за семейството

Снимка: sofiapride.org

17-ото по ред шествие "София Прайд" е насрочено за днес. Организаторите го определят като "най-голямото събитие в защита на човешките права в България". Тази година събитието ще премине под лозунга "България е и нашият дом". 8 успели в своята сфера професионалисти от общността застават с лицата и имената си на билбордове в София като част от кампанията. Началото на събитието е обявено за 14 часа на площад "Батенберг". От 16 ч. ще се проведе концерт с участието на известни български изпълнители, сред които Ирина Флорин, а след 19.30 ч. е предвидено мирно протестно шествие. "За провеждането "София Прайд" винаги институциите са били адекватни и винаги сме имали добро сътрудничество със СДВР", сподели пред БНР Радослав Стоянов от БХК и активист за правата на ЛГБТИ общността.
Преди "София Прайд" в столицата ще се проведе шествие за семейството. Организаторите му обясняват, че целта е защита на "традиционното българско семейство и християнските ценности". 
Българската патриаршия по традиция излезе с официална позиция срещу провеждането на Прайда. Оттам отбелязват, че "съвременното общество, откъснало се от християнските си корени, за наше съжаление, подменя разбирането за основни ценности като любов и свобода". 
"София Прайд" 2024 е подкрепен от Български фонд за жените, Посолство на САЩ в България, Посолство на Австралия, Посолство на Австралия, Посолство на Великобритания, Посолство на Кралство Нидерландия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Високо напрежение пред “Боянския сарай” на Ахмед Доган

Напрежение между полицаи и граждани възникна пред имот в столичния квартал “Бояна”, обитаван от почетния председател на ДПС Ахмед Доган, съобщи БТА. До ситуацията се стигна след като Данаил Папазов – бивш транспортен министър и доскорошен..

публикувано на 30.08.24 в 15:26

МВнР: Българите да не пътуват до Япония заради опасен тайфун

Министерството на външните работи препоръча на българските граждани, пребиваващи в Япония или планиращи да посетят страната, да се въздържат от пътувания там през следващите четири дни заради вилнеещата тропическата буря “Шаншан”. От ведомството..

публикувано на 30.08.24 в 14:33
Снимка: Зелен образователен център, гр. Шабла

"Непораснали деца" пускат хвърчила над плажа край Шабла

Пъстри хвърчила ще полетят към небето над Шабла през последните почивни дни на август, за да създадат усещане за свобода и да напомнят, че лятото все още е тук. Тринайсетото издание на Фестивала на хвърчилата ще се състои в местността “Малкото..

публикувано на 30.08.24 в 10:10