Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живко Михайлов, Бенин: Построил съм около 20 нови детски селища в Африка

Българи в Бенин и бенинци, завършили в България
Снимка: МВнР

Българинът Живко Михайлов, който от 38 години живее в Африка, а понастоящем е почетен консул на страната ни в Бенин, Западна Африка, сподели пред БТА, че е участвал в строителството на около 20 нови детски селища в Африка и е ремонтирал между 30 и 50. 
Сънародникът ни е регионален съветник по строителство на SOS “Детски селища”, базиран в Котону, Бенин, от 1997 г. до сега. "В Африка съм работил в почти всички страни с изключение на Мавритания, Либия, Сао Томе и Принсипи и Габон и причината е, че там нямаме детски селища", разказва Михайлов. "Най-голямото ми удоволствие е, когато съм построил селището и отида на място. Тогава майките и децата, които ме познават, идват при мен и ми благодарят. Аз виждам една истинска благодарност и усмивките на лицата им", споделя сънародникът ни.
Той е завършил Висшия институт по архитектура и строителство в София. По-късно първоначално заминава за етиопската столица Адис Абеба като експерт към Министерството на водите, а след това от 1990 г. до 1997 г. е строителен съветник на SOS “Детски селища” Интернационал, базирано в Гана и Нигерия, и след демократичните промени у нас решава да остане на Черния континент.
Михайлов разказва, че България е единствената страна, която има свое място в Африка - на площада в Котону има паметник на Георги Димитров, на който пише на френски: „Посветен на големия син на България Георги Димитров“. "Този паметник всяка вечер се осветява. Много често на него се събираме българите и там празнуваме Трети март", казва Живко Михайлов. По думите му, в Бенин има около 15 жени българки, но броят им варира, и един мъж българин. "Тези наши българки са героини. Те са дошли в Бенин и са успели, имаме и професор в университета, и жени, които се занимават с бизнес. България има много добра репутация в Бенин и до ден днешен бенинците знаят за нашата страна", разказва Михайлов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Посланик Янко Йорданов

Български културен център отваря врати в Акра, Гана

Български културен център "Свети Кирил" ще бъде официално открит в Акра - столицата на Гана, научи Радио България от свои източници. Официалното откриване на центъра, който ще се намира на адрес: 10 Kakramadu Road Cantonments, Accra, е на 25 юни..

публикувано на 24.06.24 в 21:20
Авторката на книги за деца Матина Генкова-Мпофу

В Южна Африка представят книгите за деца на Матина Генкова-Мпофу

На традиционното неделно събиране на българите в ЮАР днес в Мидранд по повод вчерашния Ден на детето ще представят книгите за деца на нашата сънародничка Матина Генкова-Мпофу. "Първата детска книга, която написах преди много луни, се казва "Мамо, защо съм..

публикувано на 02.06.24 в 10:00

Българин учи деца в Уганда на български песни и хора

Ученици в Уганда се учат да пеят български песни и да играят нашенски хора. Това става благодарение на Даниел Делибашев, който е създал училище в африканската страна и помага на местни деца. Той беше награден с почетна грамота от министъра на..

публикувано на 28.05.24 в 15:47