Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Удивителни въпросителни"…. Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" тръгват на турне

Снимка: YouTube

Горещо лято очаква Стефан Вълдобрев и "Обичайните заподозрени" – на 27 юни стартират от Русе турне из страната, в което ще представят новия албум "Удивителни въпросителни". Той съдържа 11 композиции със заглавия, навеждайки ни на удивителни въпроси.

Според Стефан Вълдобрев първият сингъл "Заедно сами" е подготвил появата на албума, но самият албум започва с втория трак – "Въпроси". И тук, както и в останалите песни, Стефан Вълдобрев като автор на музиката и текста ни представя най-простичките неща от живота, претворени като изкуство. Но не всичко в създаването на весели песни е толкова лесно и леко, колкото изглежда, уверява ни Стефан Вълдобрев:

Стефан Вълдобрев

"Този процес е много обмислен, много търсен – накрая да кажа нещо, което изглежда сложно, но аз да му намеря простите думи. Това е най-сложното нещо – да се напише мажорна песен, позитивна, светла. Много е лесно с минорните акорди – 90 процента от световната музика е точно такава – умозрителна, минорна. Има много такива – от последните 3-4 години такова ми е душевното състояние, каквото е на целия свят. Аз не живея в розови балони – виждам какво става по света, страшно ме афектира, възмущавам се, гневя се. Но знам, че в момента моята мисия е да дам мажорните, позитивните. И го правя. И слагам настрана всички минорни теми и послания. …Това е такъв мъчителен процес, който никой не може да си представи. Какво се случва с тялото ти, с аурата ти, какви вибрации, какви поражения са това върху ума и върху психиката ти, за да излезе тази светла песен накрая и да изглежда като написана за десет минути. За мен това е най-върховото постижение, дълги години го търсих, и мисля, че с цената на няколко милиарда нервни клетки вече го постигам."

Кои са въпросителните в днешния ден и как са създадени 11-те парчета от новия албум на музикантите от "Обичайните заподозрени" – чуйте в интервюто на Диляна Трачева със Стефан Вълдобрев:


Снимки: YouTube, БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

София е домакин на нов фестивал на духовната хорова музика

Преди големия християнски празник Петдесетница, софийският храм "Света София - Премъдрост Божия" е домакин на първото издание на Фестивала на духовната хорова музика "Трисвятую песнь" в дните от 19 до 23 юни.  Организатори са Българският хоров съюз..

публикувано на 19.06.24 в 09:35

"Ще целуна ли"

Едно младо момиче, познато от последния сезон на "Гласът на България" – Дани Илиева – представя новата си песен, озаглавена "Ще целуна ли ". През 2022 година, едва 16-годишна, Дани става най-младата изпълнителка, спечелила "Бургас и морето". Това не..

публикувано на 17.06.24 в 10:15

"Когато те срещнах" – китаристът Мирослав Иванов със солова песен

Мирослав Иванов е китарист, аранжор и автор на музика, който присъства в повечето от най-интересните съвременни български музикални групи и проекти. Негови авторски проекти са групите Сафо, Saint Electrics, МетаФормоза  и Пеперуда. Възлов член е на..

публикувано на 15.06.24 в 10:05