Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филм на български ученици с премиера в Саарбрюкен

Снимка: Българско училище "Васил Левски", Саарбрюкен

Премиерата на филма “Български следи в Саарланд - академични истории за малки и големи” събра ученици, родители и университетски преподаватели в германския град Саарбрюкен.
Във филма настоящи и бивши ученици в българското неделно училище “Васил Левски” към дружеството “Приятели на България” разказват за връзките между Софийския университет “Св. Климент Охридски” и Саарландския университет в Саарбрюкен. Идеята им е чрез историята на проекта “Булгарикум” – така се е казвало споразумението между двата университета, да лобират за възстановяването на българския лекторат в Германия.
Интервюирайки преподавателите от двата университета проф. Роланд Марти, проф. Андрей Бояджиев и проф. Петко Петков, днешните посланици на българския език изтъкват ползата за двете страни от разпространяването на нашата културна история, изучаването на старобългарски, църковнославянски и съвременен български език, както и на българска литература.
Филмът е изготвен по Националната програма “Неразказаните истории на българите” на Министерството на образованието и науката.
По време на премиерата училището представи и изложба с постиженията на своите възпитаници през изминалата учебна година. След специално подготвената културна програма учениците получиха удостоверенията си за завършен клас.

Вижте също:






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54