Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как Европейското първенство по футбол оживи селски площад в България

7
Снимка: facebook.com/groups/mursalevo

"Много малко му трябва на човек, за да създаде условия за това да бъдем заедно" – думите са на младия Станислав Грозданов и се превръщат в движеща сила за "събуждането" на едно българско село в разгара на футболното лято на Стария континент. Само на 68 километра западно от столицата ни, в област Кюстендил се намира малкото село Мурсалево. По официални данни от тази година в него живеят 355 жители. Сред тях са Станислав, неговата съпруга и малкото им дете. Семейството е част от новата вълна българи, които избират спокойния живот сред природата пред адреналина на градската джунгла и преди няколко години се местят в Мурсалево.

Село Мурсалево
"Имам наследствена къща там и това е причината. Искахме да си стегнем имота на дядо ми, да му дадем нов живот, тъй като пустееше. Хората на село са по-различни, по-спокойни и по-небързащи, по-неангажирани в сравнение с деловия човек в града. Също климатът е подходящ за отглеждане на малки деца. Близко е до реката. Имаме повече възможности за отдих, за спокойствие, за четене на книги, за градинска работа, която ни разтоварва след дългия работен ден" – казва пред Росинка Проданова от БНР-Благоевград Станислав Грозданов.  

Станислав Грозданов

Определя мястото така: "Китно, даващо възможности за млади хора и спокойно село".

Младите семейства в Мурсалево все още не са много. "Лично аз се сещам за три семейства, но мисля, че нарастващия им брой е тенденция, която ще продължи и занапред", убеден е българинът. Местното училище и детска градина през последните години не функционират, но за децата от селото е осигурен специален автобус до тези в Кочериново. Работа на място също трудно се намира, но селото е близко до по-големите градове Дупница, Благоевград и столицата София, с добре уредена железопътна свързаност и пътна инфраструктура, което осигурява възможности пред работещите. 

Главната улица на Мурсалево
А от 14 юни насам вечер, след дългия работен ден, площадът на селото предлага и усещането за общност на фона на футболни емоции. В духа на завета на Апостола на свободата Васил Левски – "Дела трябват, а не думи" – Станислав и неговите съселяни, провокирани от Европейското първенство по футбол в Германия и така необходимата ни заедност, решават да издигнат 8-метров екран в центъра на Мурсалево и така всички да се насладят на футболните двубои в компания.  

"На първо място бях провокиран от идеята, че е хубаво в селото през лятото да се случват събития. Ние имаме събор, но той е един път в годината и хората се събират на площада само тогава. Това беше основният ми мотив – да накараме хората да бъдат на едно място, да говорят, да общуват, да бъдат заедно. С оглед на настоящото Европейско първенство по футбол счетох, че това е много добра идея. Като оборудване не е нищо особено – един прожектор, един винил и компютър. Това е." 


С общи средства и оборудване от местното читалище всяка вечер се подреждат пейки, столове и маси в очакване на Цар Футбол и няколко разменени думи, усмивки и разтоварващи емоции. Близо 70 човека се отзовали на поканата за първата вечер преди десетина дни. "Имаше хора дори от Благоевград и кметът на местната община Кочериново Станислав Горов дойде" – с гордост казва Станислав Грозданов. Надява се в хода на първенството интересът и популярността на събитията да набере скорост и все повече хора да гледат с тях късните мачове от турнира, а защо не и финала.

"Не само на мъжете им е интересно. Жени и деца също идват всяка вечер, тъй като тази наша идея не е заключена само в рамките на Европейското първенство. Тя ще продължи и с инициативата "Лятно площадно кино". Всъщност събитие от такъв род никога не се е провеждало преди това в селото, но смятаме да я продължим."

Не питайте Станислав, кой ще спечели купата в Германия. Не е важна крайната цел, а пътят до нея все пак. А пътят на новия живот за село Мурсалево включва и лятна езикова школа по английски език и компютърна грамотност за деца от 7 до 12-годишна възраст. Курсовете започнали веднага след края на учебната година и един от основните преподаватели, разбира се, е Станислав.


"Занятията се провеждат в читалището, което наскоро беше реновирано. Стартирахме в петък и имаме 18 деца на различна възраст, като за първи път такова нещо се прави в читалището. Това, което привлича децата е, че ще се запознаят с нови приятели. Имаме много деца от съседните села – Бобошево, Кочериново и други места, които ще пътуват два пъти в седмицата специално за обучението. Всеки млад човек трябва да допринесе с каквото може да направи малкото общество покрай себе си по-добро място. Привлича ме идеята, че мога да помагам на децата да учат английски език и по този начин инвестираме в бъдещето и на селото. Аз самият съм получил добро образование в Югозападния университет "Неофит Рилски" и считам, че знанието трябва да се предава."


И докато малките се просвещават и сприятеляват, то големите се готвят за традиционния събор на Мурсалево, който тази година ще бъде на 2 и на 3 август. А когато чуем и последния съдийски сигнал от стадионите в Германия, площадът на българското селце ще бъде завладян от любими български филми и детски кино-вечери. "Планираме от есента да изчистим театъра в сградата на читалището и моята идея е занапред да направим театър на английски език за децата" – споделя ни Станислав Грозданов, убеден в успеха и силата на общността.

Текст: Весела Кръстева (по интервю на Росинка Проданова от БНР-Благоевград

Снимки: БНР-Благоевград, facebook.com/groups/mursalevo, bg.wikipedia.org


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30