Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В София е свикано второ издание на Международен форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност"

Изследователи на българския език и история от над 10 държави ще представят доклади в София и Пловдив

Символите на кирилицата и глаголицата на стена във Варна
Снимка: БГНЕС

Над 30 учени от 12 държави участват в Международния форум за кирилицата "Азбука, език, идентичност". Той започва в Националния дворец на културата в София на 27 юни по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова и с подкрепата на Министерството на образованието и Националната научна програма "За развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина".
Вицепрезидентът Илияна Йотова организира Международен форум за кирилицата.

Доклади ще изнесат изследователи от Австрия, Босна, Гърция, Ирландия, Италия, Молдова, Полша, Словакия, Сърбия, Хърватска и Швеция.
С експозета ще се включат учени от академичните институти и университетски преподаватели от София, Пловдив, Велико Търново, Шумен и Благоевград.

Първият форум се състоя през 2022 г. под надслов "И ний сме дали нещо на света". Акцент този път ще е връзката между българския език, опазването му и националната идентичност.
"Голямата цел е да върнем позициите на българистиката в чужбина. До 1989 г. българистиката имаше верни и отдадени преводачи, изследователи, които създаваха високо интелигентни лобита на нашата култура и на България въобще“, каза пред БНР доц. д-р Елка Трайкова, научен координатор на Националната програма за развитие и утвърждаване на българистиката в чужбина.
Преди 30 години в чужбина е имало 242 лекторати по български език и култура. Там са изучавани история, фолклор – това, което е интересно на хората там. Сега те са едва 42, допълва Трайкова.
Доц. Елка Трайкова
"В момента над 260 души във водещи японски университети изучават български език. Най-важното за една страна е не само дипломацията, не само политиката. Много по-лесно е да създадем добър международен имидж, ако имаме приятели на страната в различни държави – учени, интелектуалци, които защитават позициите на България. И е добре е тези хора да идват у нас, да им показваме уважение на тяхното безкористно дело“, разказва ученият.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30