Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Снимка: скрийншот

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват влияние върху изборите, които правим. Следователно, нашата подготвеност да използваме тези медии е от толкова голямо значение, колкото е четенето и писането – казват от СЕМ.

"Фалшивата новина е като черния облак, който се е надвесил в небето – гърми, трещи, но в крайна сметка не вали – виждаме го, притеснява ни, някои дори се плашат от него, но накрая – много шум за нищо“ - казват организаторите на кампанията. Те припомнят, че всеки сам трябва да преценява, дали не е попаднал на подвеждаща или непроверена информацията.

Експертите ни съветват  да проверяваме всеки източник и да следим на кого се позова, а най-важното е, ако имаме съмнение за достоверността, да не споделяме никаква съмнителна информация.


За целта на инициативата СЕМ разпространява аудио и видео клип. Те са част от инициативата, в рамките на Меморандум за партньорство при провеждане на кампания за медийна грамотност. Партньори в него са Министерството на културата, Съветът за електронни медии, Българската национална телевизия, Българското национално радио, Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО), Коалицията за медийна грамотност в България.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30