Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С призива да пазим Дунава син отбелязваме Деня на реката

Река Дунав при Будапеща
Снимка: БТА

На днешния ден преди 20 години е обявен Денят на река Дунав и оттогава се отбелязва с различни инициативи. Тазгодишното мото “Да пазим Дунав син” призовава хората, живеещи в Дунавския басейн, да повишат своята осведоменост и да бъдат активни в опазването на реката и притоците ѝ.

По повод днешния ден ще се състоят множество концерти, изложби, конкурси, екологични акции. В село Долни Цибър ще има колоездачен пробег до Дунава и представяне на информация за историческото му значение. В Козлодуй ще се състои Фестивал на рибата. В село Байкал ще хвърлят венец с послание за чиста река. В Русе ще се проведе арт събитие “На брега на Реката”.

Дунавският басейн заема площ от 817 000 кв. м, които се простират в 19 европейски държави, припомнят от МОСВ. От извора до делтата реката преминава през Германия, Австрия, Словакия, Унгария, Хърватия, Сърбия, България, Румъния, Молдова и Украйна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Заловиха хакера “Емил Кюлев”, пробил базата данни на държавни институции, банки и юридически лица

Софийската градска прокуратура задържа за срок до 72 часа и привлезе като обвиняем хакера, представящ се в онлайн пространството с псевдонима “Емил Кюлев” – бивш банкер и едно от лицата на ъндърграунда след падането на комунистическия режим...

публикувано на 29.06.24 в 11:27

Банско открива летния туристически сезон

Отдих, далече от тълпите в летните курорти, разходки в планината, възможности за преходи пеша или с електрически велосипеди – всичко това очаква туристите от днес в Банско. Курортът в Пирин планина ще изненада постителите си през лятото с много..

публикувано на 29.06.24 в 09:51

Предупреждение да не се пътува в наводнените региони на Италия

Министерството на външните работи (МВнР) предупреждава българските граждани да не пътуват в част от Италия заради лошо време. В съобщение на ситуационния център на министерството се изтъква, че проливните дъждове, обхванали област Емилия-Романя,..

публикувано на 26.06.24 в 14:18