Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият патриарх подчерта, че призванието на църквата е да събира разделените

Снимка: БГНЕС

Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени, заяви новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. "Задачите са много. Знаменателен е днешният ден, в който се празнува възвръщането на мощите на св. Иван Рилски в Рилската света обител през 1469-та година. Рилският манастир – това е първият български общонароден институт, който се възражда след падането на България под османска власт", каза патриархът. Той коментира решението на игумена на Гигенския манастир Никанор да се оттегли в Атон, заради несъгласие с новоизбрания църковен предстоятел: "Ние сме преди всичко хора и е добре да общуваме помежду си, а не чрез Фейсбук“, каза патриарх Даниил.
По време на светата Литургия молитвените прошения към Бога прозвучаха на различни езици, отбеляза на сайта си Българската патриаршия.

Обединени от езика на Христовата Любов и съборното литургично единство около светия Престол, заедно с новоинтронизирания Български патриарх съслужиха Диосполски митрополит Емануил (Александрийска патриаршия), Тимочки митрополит Иларион и Нишки митрополит Арсений (Сръбска православна църква), Карпасийски епископ Христофор (Кипърска архиепископия),  Монемвасийски и Спартански митрополит Евстатий и Янински митрополит Максим (Гръцка православна църква), Корчански митрополит Йоан и Амантийски митрополит Натанаил (Албанска православна църква).

Представителите на Йерусалимската патриаршия, Руската патриаршия, Грузинската патриаршия и на Украинската православна църква взеха молитвено участие.

Първата патриаршеска литургия е особено важна, защото по този начин поместните сестрински православни църкви влизат заедно в общение.

Вижте още:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25