Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония може да се превърне в държава с два народа с българско и с албанско гражданство

Али Ахмети
Снимка: БТА - архив

Северна Македония няма устойчиви политики към съседите си, е заявил на заседание на генералния съвет на Демократичният съюз за интеграция Али Ахмети, предава БТА. Председателят на най-голямата албанска партия Ахмети е посочил, че промяна в Конституцията на страната е нужна, защото всички граждани печелят от това, за ускоряване на пътя на Северна Македония към ЕС.
"Броят на гражданите с българско гражданство расте всеки ден. Ако не предприемем нужните стъпки, е възможно Албания да започне преговори за членство в ЕС, а ние да изостанем. Албания да стане член на ЕС, а ние да се превърнем в държава от два народа с две различни гражданства - българско и албанско", е заявил Ахмети.
"Не е уместно да коментираме изявленията на нашия стратегически партньор, с когото Македония изгражда сътрудничество през последните 3 десетилетия. Това, което е от решаващо значение, е изпратеното послание, че са необходими наистина важни разговори, от които ще спечелят всички участващи страни“. Това коментира говорителят на ВМРО - ДПМНЕ Мария Митева, попитана за позицията на партията към интервюто на посланика на САЩ в Скопие Анджела Агелер. Дипломатът каза, че "няма да има никакво предоговаряне на преговорната рамка, нито на Договора за приятелство с България", предаде БГНЕС.

Вижте също:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България ще бъде представена и от президент, и от премиер на срещата на върха на НАТО

Президентът Румен Радев и служебният премиер и външен министър Димитър Главчев ще участват в предстоящата Среща на върха на НАТО, съобщават от правителствения пресцентър. Днес изтича срокът за регистрация за срещата на върха на НАТО, която ще се..

публикувано на 21.06.24 в 15:28

България все още няма позиция за срещата на НАТО

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази разочарование, че все още страната ни няма позиция, с която да се яви на срещата на върха на НАТО, предаде репортерът на БНР Даниел Инков. По думите на Борисов, Европейската комисия е излезла с доклад как..

публикувано на 21.06.24 в 11:33
Екрем Имамоглу

По съседски: Събития с балкански адрес

Кметът на Истанбул разкритикува споразумението за мигрантите между Турция и ЕС Кметът на Истанбул и опонент на президента Ердоган Екрем Имамоглу рязко разкритикува споразумението между Турция и ЕС от 2016 г. за обратно приемане на нелегални..

публикувано на 21.06.24 в 11:15