Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пафтите – вселена от знаци

Снимка: burgasmuseums.bg

Изложбата "Пафтите – вселена от знаци" на Регионалния исторически музей в Русе гостува на Бургас. В експозицията, която ще бъде открита днес, 3 юни, от 17:30 часа в Етнографския музей на ул. "Славянска" 69, могат да бъдат видени над тридесет образци на ювелирното изкуство.

Пафтите са част от традиционното облекло и като всяко нещо в системата на фолклорната култура имат своя специфична роля и значение. Видимата им стойност определя металът, от който са изработени – злато, сребро, мед, месинг. А истинската им същност  е да бъдат важен елемент от колана, който не само предпазва, но и разказва истории за начина, по който предците ни са възприемали света. Пафтите са и знак за социално положение – неомъжените жени не могат да носят това украшение, повелява правилото на предците ни.

Изложбата ще гостува в морския град до 31 октомври 2024 г., а тук може да прочетете повече за символиката на този изключително красив елемент от традиционното облекло на българката - материалът е от колекцията на Радио България:





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10

Мистерията на Странджа планина и нейните богатства

Развитието на туризма у нас накара много българи и чужденци да търсят по спокойни и уединени места, в които да избягат от пренаселените градове и някои курорти. А Странджа, която все още се слави като една от най-неизследваните български..

публикувано на 23.08.23 в 11:30