Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Летните вечери в София стават още по-романтични – започва A to JazZ

Снимка: A to JazZ

Едно от най-очакваните културни събития в лятна София започва днес. За 13-а година фестивалът A to JazZ ще преобрази Южния парк 2 в споделена, творческа и екосъобразна културна градска сцена. Меломаните в столичния град ще бъдат привлечени от колоритна музикална селекция, но не само.

Музикалният форум подкрепя местните приложни артисти и занаятчии, като тази година се очаква това да намери проявление в най-големия арт-базар досега. Всички посетители ще могат да научат повече за устойчивия начин на живот и екологичните материали, да закупят ръчно изработено изделие, подкрепяйки развитието на местни брандове, както и да обновят фестивалната си визия за предстоящата наситена музикална програма.

Организаторите потвърдиха ангажимента си за устойчивост, като обещаха да станем свидетели на нови и по-добри модели за управление на отпадъците и намаляване на въглеродния отпечатък, а също така ще бъде сведена до минимум употребата на еднократна пластмаса по време на събитието.

И още любопитни факти, свързани със зеленото фестивално мислене. Транспортът на артистите, които ще излязат на сцената на A to JazZ е изцяло електрифициран, а посетителите са стимулирани да дойдат пеша, с обществен транспорт или с колело, за което има изграден специален велопаркинг. От тази година A to JazZ въвежда и измерване на своя екологичен отпечатък и си е поставил амбициозната цел в следващите три години поетапно да въведе на най-добрите практики за устойчивост на фестивалите в Европа. Темата е широко застъпена и в паралелната конферентна програма към музикалния форум в София, където добри практики ще споделят мениджъри по устойчиво развитие на някои от най-големите фестивали като Coachella /САЩ/, Primavera Sound /Испания/, Glastonbury /Англия/, O.Z.O.R.A /Унгария/и други.

Петър Димитров

При A to JazZ фокусът винаги е бил музиката и сцената. Всичко останало е съпътстващо и уникално допълнение към това преживяване, което се разви през годините и направи емблематичната паркова локация още по-любима за гражданите и гостите на града” споделя основателят на A to JazZ Петър Димитров.

Програмата на фестивала тази година включва над 30 изпълнители, сред които величия като саксофониста Чико Фрийман и пианиста Антонио Фарао в проекта Mccoy Tyner Legends, певицата, която смесва музиката на Карибите и изтънченото джаз звучене Сирил Еме, американското джаз-фънк дуо Knower, полската джаз звезда Kinga Glyk, проекта Austrian Syndicate на джазпианиста Дейвид Хелбок … и още много таланти от целия свят, както и български артисти с най-новите им джаз албуми.

Има много поводи да планираме летните си вечери до 7 юли в унисон с програмата на A to JazZ – събитие с неповторима атмосфера, което обогатява туристическия облик на лятна София. А за всички, които няма да могат да се присъединят, подаряваме песента "Завинаги" на Александър Славчев & MARTINNA. Александър Славчев е сред имената във фестивалната програма на 5 юли, а  "Завинаги" е включена в самостоятелния му албум – "Пътят към теб" – издаден  през 2023 г., който съдържа 10 песни на български език със съвременно ар ен би и соул звучене.


Снимки: A to JazZ, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Хорове от България, Сърбия и Ангола ще огласят черноморския град Балчик

22 хорови състава от България, Сърбия и Ангола се включват в тазгодишното издание на Международния хоров фестивал "Черноморски звуци" в  град Балчик от 12 до 16 юни. Освен в четирите фестивални вечери, по време на гостуването си в Белия град..

публикувано на 12.06.24 в 07:35

"Лято"

На прага на лятото двама братя – Явор и Виктор Георгиеви – ни предлагат най-новата си песен, озаглавена точно така – "Лято". Поднасяйки ни светло и ведро звучене, тя излиза от новия им проект SinFin. Миналата 2023 г. Явор и Виктор издадоха..

публикувано на 10.06.24 в 10:15

Електронна музика под тепетата в рамките на фестивала LOST in HILLS

В града на тепетата - Пловдив, на 8 и 9 юни ще се проведе музикален фестивал за електронна музика под названието LOST in HILLS. Двудневната програма на живописния хълм Бунарджика включва над 40 артисти, които ще излязат на три сцени. Публиката..

публикувано на 08.06.24 в 09:05