Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Служебният премиер Димитър Главчев:

България няма да изпраща войници в Украйна, но подкрепата за Киев остава приоритет

Димитър Главчев
Снимка: БТА

В началото на изслушването му в парламента по повод позицията на България за срещата на НАТО във Вашингтон, служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че "не може и да става дума да се изпращат български войски в Украйна".

По думите на Главчев, тази тема "нито е обсъждана, нито предстои да бъде обсъждана", но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни.
Заради класифицираната информация, "Има такъв народ" и БСП настояха заседанието да се проведе без камери и микрофони, за да могат да бъдат разсекретени документите, формиращи българската позицияза срещата на НАТО във Вашингтон. Тошко Йорданов от ИТН посочи, че казаното от Главчев и министъра на отбраната "като общи приказки е вярно", но „като съдържание няма нищо общо с документите, които са в "Секретно деловодство". Йорданов изрази сериозни съмнения "за отказ от национален суверенитет в нещата, които са вътре, ако ние се съгласим“. Йорданов подчерта, че "президентът Радев е абсолютно прав, когато е отказал да води и защитава подобна теза пред партньорите или в НАТО".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал..

публикувано на 09.07.24 в 06:50
Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11

Бъдещето на Украйна е в НАТО, заяви посланикът на САЩ в София Кенет Мертен

Единодушни сме, че бъдещето на Украйна е в НАТО и че въпросът не е дали ще се присъедини, а кога. Това заявява в интервю за в-к "Труд" посланикът на САЩ в България Кенет Мертен. Преди срещата на върха на Алианса във Вашингтон по повод 75 години от..

публикувано на 08.07.24 в 08:55