Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празникът на пеперудите в Полска Скакавица събра любителите на дивата природа

10
Снимка: Facebook / Празник на пеперудите

Край водопада на с. Полска Скакавица, Кюстендилско, любителите на пеперудите и дивата природа се събраха на "Празник на пеперудите", за да наблюдават един от най-красивите природни феномени по река Струма. Водопадът е висок около 50 метра и се нарежда на трето място в България. Около него има над 19 вида риби, 600 растителни видове, характерни само за района, както и десетки защитени растителни видове. Това е и единственото място, където се срещат пет вида лястовици.

Идеята за празника на пеперудите се ражда през 2010 година, когато е Международната година на биоразнообразието. Във времето празникът е съпътстван с изложби, състезания и викторини, както и кулинарни и карнавални конкурси, свързани тематично с пеперудите. Правят се палаткови лагери, походи по Земенския пролом, съчетани с много музика, танци и игри, разказаха организаторите на фестивала пред БТА.


Снимки: сдружение „Роден край“, Facebook / Празник на пеперудите

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

СЕМ с кампания за медийна грамотност – "Провери, преди да се довериш"

Съветът за електронни медии у нас предприе масирана кампания за медийната грамотност. Кампанията е провокирана от факта, че смартфоните, таблетите и телевизорите с възможност за връзка с интернет все повече са част от ежедневието ни и оказват..

публикувано на 30.06.24 в 07:05

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25