Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На море и петанк в Шабла

10
Снимка: Дарина Григорова

Там където лъчите на изгрева докосват най-рано българската земя, забавната игра петанк и морето си дават среща. И точно там, вече двадесет години, приятелите на прочутия спорт с метални топки се събират на международен турнир. Всички те са привлечени от дивата природа на Северното Черноморие, безвремието и възможността за приятни изживявания сред хора, споделящи еднаква страст. 

И с всяка година приятелите на клуба по петанк в Шабла стават все повече, защото се увеличават хората, които харесват играта. А участниците в състезанията са между 11 и 82 години, защото спортът е заразителен и социален, създава трайни приятелства и контакти на различни нива. Това е и причината тези, които идват, трудно да си тръгват:

Полина Калчева
"Ние се стараем всяка година покрай турнирите да правим и приятелски срещи, не е само да дойдеш, да играеш и да си заминеш – отбелязва Полина Калчева, организатор на турнира. – Това тридневно събитие стана традиция вече 20 години, което за нас е много добре, защото успяхме да го съхраним. Няма много места в България, където да провеждат подобни турнири. Приятелските срещи завършват със забавления и танци – съответно, не е само играта, състезанието, а и възможността да се създадат контакти."


Такива турнири на приятелството се организират и в Белене, както и в Полски Тръмбеш. В София обикновено са републиканските първенства и квалификации за европейски и световни шампионати. И понеже откриват възможности за състезания в чужбина, там надпреварата е строго регламентирана, естествено, и с повече напрежение.

На турнира на приятелството в Шабла правилата са по-свободни, има време и за почивка на плажа и за разхлаждане в морето, което е непосредствено до игрищата. 


Гостите са от цяла Европа, а последните няколко години и от Израел:

"Тази година имаме участие от Словакия, Унгария, Франция, Израел, както и клубове от България – София, Пловдив, Полски Тръмбеш… да не пропусна някой, да не се обиди – усмихва се Поли. – Радвам се, че нашият клуб вече има доста попълнения. Не сме само трима, както бяхме преди и мисля, че ще продължим да играем, понеже не се изискват много физически усилия. Не е необходима скъпа екипировка, достатъчно е просто да имаме желание за забавление.“


Именно забавната игра, общуването с различни хора и отмората край морето привличат и Вера Бонева-Чолашка, която се класира с партньорите си Валери Чолашки и Аспарух Крайчев на първо място в турнира за триплети. В него участват отбори от по трима души, всеки от  които има право на две хвърляния с металните топки, за да се доближи най-близо до целта – дървено топче, наречено кошонет.


"Турнирът беше организиран в пет кръга – пояснява Вера и допълва: – Имахме четири победи и една загуба. После дойдоха полуфиналите и финала, където успяхме да се доберем с кански усилия до титлата. Взехме купата с медали, беше много емоционално. Противниците ни във финала бяха доста силен отбор, който се представи също на доста добро ниво по време на целия турнир. Като цяло беше много забавно, оспорвано и наситено с емоции. После, разбира се, закрихме с официален купон както подобава.“

Вера Бонева-Чолашка с отбора на победителите при триплетите
Вера идва с мъжа си за трета поредна година, на палатка, сред приспивните звуци на щурците и нощните птици, като чухала, които се срещат единствено сред дивата природа.


"Тук мястото е много хубаво – казва Вера. – Гостите са от всевъзможни страни и така става една много хубава международна и интересна компания. Организаторите се грижат всичко да бъде на ниво, за да може всички да си изкараме възможно най-добре и да, планираме и бъдещите години да идваме тук. Разбира се, съчетанието с морето също е много приятно. Човек като играе цял ден на жегата, притичва набързо до морето и излиза като нов. Комбинацията от петанк и море е наистина съвършенство за летния сезон."


Вижте също:

Снимки: Дарина Григорова, Facebook – Полина Калчева




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

От лозето до бутилката – легендарният Мавруд като част от визитката на България

Маврудът е поезия в бутилка - така го определят ценителите на емблематичния нашенски сорт вино. Характерен за него е наситеният рубинен цвят, както и високите нива на танини и киселини. Аромати на горски плодове, шипков мармалад, землисти нотки, билки..

публикувано на 31.05.24 в 10:05

Мексикански туристи пристигат у нас за културни обиколки

Чартърни полети от Мексико до София ще се изпълняват на всеки две седмици до края на месец ноември 2024 г., съобщава bgtourism.bg. Преди дни самолет на български авиопревозвач с 320 мексикански туристи е кацнал на летище София. Оказва се, че това е..

публикувано на 26.05.24 в 10:35

Туристи от четири континента на Празника на розата в община Карлово

С демонстрация на ритуала розоварене в розовите градини на “Еко розова долина” в град Клисура започна Празникът на розата в община Карлово. В нея се включиха царицата на розата Анна-Мария Враджева и 12-те участнички в конкурса. По-късно стотици..

публикувано на 25.05.24 в 14:31