Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 160 души от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" остават без работа

Снимка: ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток“

Нови съкращения обяви ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Още 160 души ще бъдат освободени от въглищната топлоцентрала през следващите месеци, след като премине процедурата по уведомление на институциите и работниците. Това съобщи изпълнителният директор на компанията Васил Щонов. През май вече бяха освободени също така 160 служители на американската централа, припомня БНР Стара Загора.

Васил Щонов

"Мярката се налага по няколко причини – централата не е включена в производството на електроенергия за т. нар. "регулиран пазар", а на свободния  производството на енергия от лигнити не е рентабилно. От друга страна, към момента има свръхпредлагане на ток и много слабо търсене", обясни Щонов. Около 35 са служителите, които ще останат в централата, като те ще се занимават с новите проекти – производство на енергия от слънце и батерии за съхранението й.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

IT секторът привлича хиляди българи, но пазарът пресява най-опитните и мотивирани специалисти

Един от водещите сектори по ръст на заплати и интерес от страна на търсещите работа в България е този на високите технологии. И докато преди пандемията са били наемани всякакви специалисти без оглед на тяхната практическа подготовка и квалификация, то..

публикувано на 05.07.24 в 13:30

Търговски камари в България призоваха държавниците ни към отговорно поведение

Седем от двустранните търговски камари в България напомниха на българския политически елит за нуждата от отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България. "В този критичен момент за страната ни..

публикувано на 02.07.24 в 19:45

Безработицата в България се е понижила до 4,4%, в ЕС - до 6,4%

Нивото на безработица в еврозоната през май за втори пореден месец се стабилизира на рекордно от 1998 г. насам дъно от 6,4%. В България безработицата през май се е понижила до 4,4% от 4,5% през април. Младежката безработица (на лицата..

публикувано на 02.07.24 в 14:48