Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Светът и новото време"...

Литературният конкурс "Изящното перо" вдъхнови десетки българи зад граница и у нас

Снежана Галчева от Чикаго: Трябва да оставим на поколенията свят, изпълнен с морал и човечност

29
Снимка: Елена Каркаланова

На 8 юли в Арт салона на БНР-Варна ще се състои церемония по обявяване лауреатите от международния литературен конкурс "Изящното перо-2024" и връчване на грамоти и награди.

Конкурсът е по идея на Снежана Галчева от Чикаго, председател на Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и инициатор на Салон за българска култура и духовност във Ветровития град.


Творческата надпревара се провежда през две години от 2017-а насам, като досега в нея са участвали над 1000 автори – български творци от цял свят, с изпратени повече от 3000 творби. Тази година организирането му е подпомогнато и от Изпълнителната агенция за българите в чужбина, а Снежана Галчева пристигна в Родината, за да връчи лично грамотите на наградените лауреати от България и Европа. Първата подобна тържествена церемония се състоя в столичния клуб "Перото", а сега предстои втора среща с авторите и връчване на нова порция "изящни пера" на отличените. А те са българи от различни поколения, професии и държави.



"Всяко издание на конкурса е с различна тематика. Тази година тя беше "Светът и новото време" и успя да провокира желанието на много хора да се включат. Те усетиха дълбочината на подтекста и това беше интересно и за подрастващото поколение, имахме специална категория награди за участници до 18 години – разказа Снежана Галчева при гостуването си в предаването "България днес" на Радио България. – Направи ми впечатление, че темата беше много вълнуваща за хората и те изпратиха своите послания с много топлина, с много любов, надежда, но в същото време имаше много страхове от това накъде върви светът, как живеем днес, разбира се, и за отговорността на всеки един отделен човек. Получихме много творби от Испания, Австрия, Италия, Франция, Гърция, Австралия, Швейцария, Израел, САЩ и, разбира се, от България. Това за мен е радостен факт, че толкова много българи по света искат да станат част от облика на българската култура по света."


Може ли литературата да дава решения на сложните въпроси от битието ни, или призванието ѝ е да поставя въпроси?

"Винаги съм смятала, че творецът носи много голяма отговорност за това какво казва, какво представя – казва Снежана Галчева. – За тези сложни въпроси никога не може да има конкретен отговор, но има решение за това как можем да направим така, че светът да бъде по добро място за живеене и да оставим на поколенията един свят, изпълнен с морал и човечност. Разбира се, тревогата и страховете са големи, но и надеждите за това, че бихме могли всички заедно да променим нещо и новото време да бъде по добро, да бъде еталон за нещо по красиво, по човечно, по морално. Отчитайки тези послания от всички възрастови групи, за пореден път се убедих, че българите са уникални и изключително талантливи, носят едно усещане съпричастност към света, което наистина е много, много важно за днешното тревожно време."


Българите искат да бъдат чути и конкурсът "Изящното перо" се опитва да даде сцена на тази изява. Един от начините творбите на сънародниците ни по света да достигнат до по-широка аудитория е чрез публикация на страниците на в. "България Сега".

"Това е най-четеният и търсен вестник на българите от САЩ и Канада – пояснява г-жа Галчева и допълва: – Имам удоволствието да бъда заместник главен редактор на този вестник, но и отговорността да мога да включвам различни творби, да представям различни български автори както от България, така и от света. Българите искат да бъдат чути и прочетени – това, което имат да кажат да стигне до повече хора, което е съвсем естествено."

Екипът, който стои зад конкурса "Изящното перо" планира да събере отличените творби в сборник, където освен на български ще са публикувани и в превод на английски език, "за да може това да стане достояние и на чуждоезичната аудитория, която определено има интерес към българската култура".


Дотогва обаче изкушените от словото може да отидат в Арт салона на Радио Варна на бул. Приморски 22 в морската ни столица, където да станат съпричастни на връчването на наградите на част от отличените творци. В рамките на събитието ще бъде представена и най-новата книга на Сенжана Галчева. Наречена е "Отразена светлина" и включва рецензии и интервюта с личности, за които българската култура по света е кауза.


Повече за книгата и за пълнокръвния културен живот на сънародниците ни в Чикаго, за целите, които си поставя Конфедерацията на българските културни организации и дейци в чужбина и за личния си път до Чикаго, Снежана Галчева разказа в предаването "България днес".


Снимки:Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Одеса официално откриха срещата на българските медии зад граница

Провеждането на срещата на българските медии в Украйна е силен акт на солидарност и силен акт на приятелство. Ние го ценим и никога няма да го забравим, заяви Сергий Черевати, генерален директор на Украинската национална информационна агенция. Той..

публикувано на 19.06.24 в 13:20
Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55
Мустафа Акан

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Българските изселници в Турция искат бъдещето на тяхната общност да е свързано с България, за да не предпочитат по-младите поколения страните от Западна Европа, казва пред БНР Мустафа Акан от изселническата организация "Балкански турци" в Одрин...

публикувано на 18.06.24 в 12:19