Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Патриарх Даниил се обяви за преодоляване на разделението сред православните църкви

Патриарх Даниил
Снимка: БТА

Новият български патриарх Даниил призова за преодоляване на разделението сред православните църкви. “Има прекъснато общение между някои православни църкви, което трябва да се стараем да се преодолее”, заяви той в отговор на въпрос на БГНЕС дали съществува разделение в православния свят.

Патриарх Даниил: Приемам кръста на патриаршеското служение, което ми се възлага днес

България измоли своя патриарх

В столичния храм “Света Неделя” снощи се състоя богослужение за въдворяването на патриарх Даниил като Софийски митрополит, последвано от литийно шествие. Пред гроба на починалия през март т.г. патриарх Неофит, който се намира под колонадата на храма, пък беше отслужена кратка заупокойна молитва, наречена трисагий.

Видинският митрополит Даниил беше избран за български патриарх и Софийски митрополит на 30 юни т.г. от делегатите на Патриаршеския избирателен църковен събор с 69 срещу 66 гласа.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празник на пъпеша събира в Българево любителите на вкусния плод

На 27 и 28 юли в училищния парк на най-голямото каварненско село - Българево, ще се проведе Празник на пъпеша. Събитието е традиционно за Българево и се провежда за 16-а поредна година. Празничната програма и в двете вечери започва в 19.00 ч. Предвидени..

публикувано на 27.07.24 в 10:56

Български успех на Международния турнир на младите физици в Будапеща

Българският отбор се представи на изключително високо ниво по време на Международния турнир на младите физици (IYPT) в град Будапеща, където участваха 38 страни от целия свят. Родните ни състезатели заслужено спечелиха сребърни отборни медали...

публикувано на 27.07.24 в 10:25

"Въпрос на вкус“ – едно щастливо връщане назад в миналото без политически привкус

За "живота едно време", но с любов, уважение и без политически привкус разказва документалната лента на Мария Вълкова "Въпрос на вкус". Идеята за създаването ѝ се ражда на един обяд, когато Мария за пореден път вижда простата храна, с която..

публикувано на 27.07.24 в 10:05