Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бившият вицепремиер Атанас Пеканов:

Огромен автогол ще бъде да загубим 8 млрд. евро по Плана за възстановяване и устойчивост

Атанас Пеканов
Снимка: Савина Спасова

България се е отказала да се бори за реформите и инвестициите по Плана за възстановяване и устойчивост, заяви пред БНР бившият служебен вицепремиер по еврофондовете Атанас Пеканов. По думите му, правителството на Николай Денков е допуснало сериозна грешка, защото при наличието на парламентарно мнозинство не е приело нужните закони. “Сега със ситуационни мнозинства не съм сигурен, че те могат да минат”, добави той.

Атанас Пеканов прогнозира следния сценарий: “Европейската комисия ще ни каже, че получаваме половината пари по втория транш и започва да тече едно време, в което, ако не изпълниш всичко останало, губиш всички пари и не можеш да получиш нищо повече до 2026 г.

Бившият вицепремиер предупреди, че ако не вземем средствата по ПВУ, ще има дългосрочни последствия, защото ще изпуснем важни инвестиции.

Всички смятат, че понеже икономически нещата се движат добре, тези пари не са необходими на България, но това е огромна стратегическа грешка. Огромен автогол ще бъде да загубим 8 млрд. евро, защото не искаме да приемем реформи, които ще ни помогнат”, коментира Атанас Пеканов. Той добави, че България не стои добре сред страните в Европейския съюз заради политическата нестабилност и липсата на редовно правителство.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: ТЕЦ „Контур Глобал Марица Изток“

Още 160 души от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" остават без работа

Нови съкращения обяви ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3". Още 160 души ще бъдат освободени от въглищната топлоцентрала през следващите месеци, след като премине процедурата по уведомление на институциите и работниците. Това съобщи изпълнителният..

публикувано на 05.07.24 в 17:16

IT секторът привлича хиляди българи, но пазарът пресява най-опитните и мотивирани специалисти

Един от водещите сектори по ръст на заплати и интерес от страна на търсещите работа в България е този на високите технологии. И докато преди пандемията са били наемани всякакви специалисти без оглед на тяхната практическа подготовка и квалификация, то..

публикувано на 05.07.24 в 13:30

Търговски камари в България призоваха държавниците ни към отговорно поведение

Седем от двустранните търговски камари в България напомниха на българския политически елит за нуждата от отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България. "В този критичен момент за страната ни..

публикувано на 02.07.24 в 19:45