Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МОН започва разговори за промяна в образователната система

Галин Цоков
Снимка: БТА

Министерството на образованието и науката ще обсъди с депутати от различни парламентарни групи визия за промяна в образователната система, която да послужи на следващия редовен кабинет, заяви пред БНР служебният образователен министър Галин Цоков. Според него работата ще започне още през тази седмица.

Основните промени ще бъдат насочени към качеството на образованието. “През новата учебна година в 40 училища могат да бъдат изпробвани инструменти за индикатори за качество на образователната система”, каза министърът. Междувременно през лятото ще бъдат обсъдени с педагози, родители и ученици подготвените промени в Закона за предучилищното и училищно образование.

Това, което ние сме подготвили като визия за учебните програми, е свързано с т.нар. компетентностна ориентираност – учениците да не се фиксират върху понятия, а очакваните цели да бъдат свързани с изграждане на умения за живота и компетентности”, поясни Галин Цоков. По думите му, вторият важен момент е по-голямата интегралност на знанието, а третият – гъвкавост на учебните програми и ориентирането им към местните условия (училища, общности, общини).





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

МВР с препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език

От "Пътна полиция" при Главна дирекция "Национална полиция" са изготвени препоръки към транзитно преминаващите водачи на румънски, гръцки и турски език. Традиционно в тази част на годината транзитният трафик през страната ни се засилва, като..

публикувано на 31.07.24 в 14:00

Въвеждат се превантивни мерки срещу чума по дребните преживни животни

Министерството на земеделието и храните и Българската агенция по безопасност на храните въвеждат засилени мерки срещу навлизане в България на заболяването чума по дребни преживни животни. Превантивните действия са заради влошената епизоотична..

публикувано на 31.07.24 в 11:50

Юли приключва със слънчево и топло време над цялата страна

В сряда , 31 юли, ще е слънчево и топло. Над източната половина на страната ще има умерен вятър от североизток. Минималните температури ще са между 15 и 21°, в София 16°. Максималните ще са от 30 до 35°, в столицата 30°.  По Черноморието  ще..

публикувано на 30.07.24 в 19:35