Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Двуезична брошура “Аз съм българин и вървя с народа си” за Иван Станчов излезе в Лондон

Снимка: Снежина Григорова-Мечева

Българското училище “Иван Станчов” към Посолството на България в Лондон издаде брошурата “Аз съм българин и вървя с народа си”, посветена на своя патрон, съобщи Снежина Григорова-Мечева, директор на учебното заведение и съставител на двуезичното издание.

Брошурата обобщава приноса на предците от рода Станчови за оформянето на Иван Станчов като благородник, филантроп, дарител, истински съвременен възрожденец. Тя е илюстрирана с архивни снимки, предоставени от Националния исторически музей в София.

Освен известни факти от живота и дейността на Иван Станчов, който е трето поколение български посланик, в изданието са включени също лични спомени за връзката му с българското училище  и приноса му за неговото съхранение.

Брошурата е мемоар за идните поколения, които ще стъпват в класните стаи. Да се знае, да се помни, да се предава историята на този голям българин и на неговата фамилия, които са едни от строителите на съвременна България“, казва Снежина Мечева. 

Книгата е част от проекта на Министерството на образованието и науката “Неразказаните истории на българите”.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Български ученици в Италия пресъздадоха във филм историята на лечителя Иван Раев

Възпитаници на Българското училище “АзБуки” в Рим и Колеферо разказаха във филм историята на билкаря Иван Раев (1876-1938 г.), съобщи директорката на учебното заведение Мариола Георгиева. “Билкарят Иван Раев” е създаден в рамките на националната..

публикувано на 07.07.24 в 09:40

Български абитуриенти от Молдова посетиха парламента и правителството в Кишинев

Българчета от Тараклия – випускници на лицеите в района, посетиха Министерството на образованието на Молдова. Опознавателната визита в държавната институция за групата младежи беше организирана от Неправителствена организация "Център за граждански..

публикувано на 03.07.24 в 10:08

В Молдова обявиха конкурс за видеоклип "Моят роден български край"

Асоциацията за развитие на българската общност в Молдова (АРБОМ), заедно с партньора си Никола Рахнев от Гората.бг обявиха конкурс с награда - незабравима почивка в България за учениците от 9, 10, 11 и 12 клас. "По време на абитуриентските балове..

публикувано на 02.07.24 в 16:28