Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриенти от българско училище в Париж - с филм-изповед за ученическите си години

Снимка: facebook/ecole.bulgare.paris

Дванайсетокласници от Първа българска гимназия в Париж пуснаха документално филмче, в което разказват свои истории от годините, прекарани в българското школо. Филмът, озаглавен "Нашата история. Съботна глътка България" е създаден от едно момиче и пет момчета – абитуриенти на Първа българска гимназия във френската столица. Идеята е на преподавателката им Румяна Шибилева.

В края на филмаабитуриентите от Випуск 2024 отбелязват, че „макар да ни е тъжно днес, тези години, така бързо отминали, ще останат едни от най-светлите в нашето съзнание“.

Училището в Париж е част от асоциацията „Български език – език европейски“, учредена през 2006 г., съгласно френското законодателство, отнасящо се до дружествата с нестопанска цел. Здачата и на асоциацията, и на училището е да разпространявата българския език и българската култура във Франция. 

През ноември 2006 г. е открито училище „Кирил и Методий“, през септември 2007 г. детската градина „Зайченцето бяло“, а през септември 2016 г. се обособява и „Първа българска гимназия в Париж“, за да отговори по най-адекватен начин на нуждите на учениците. По същата причина училището започва да прави опити за дистанционно обучение още през 2012 год., а през 2013 открива първите си изцяло онлайн паралелки.  През октомври 2016 г. открива училище в гр. Тулуза, за да подкрепи усилията на местната българска общност за създаване на образователна структура. През септември 2020 год. открива клон в гр. Лил.

Снимка: Фейсбук страница на БУ "Кирил и Методий" - Париж



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38

Болградската гимназия посрещна журналисти от 18 българоезични медии по света

Сигнал за въздушна тревога прекъсна за кратко дискусиите във втория ден на Деветнадесетата Световна среща на български медии, организирана от БТА в Украйна. Делегатите на форума – журналисти от 18 българоезични медии по света – днес гостуват на..

публикувано на 20.06.24 в 17:54