Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България предлага подкрепа за пострадалите украински деца от болницата в Киев

Снимка: МТСП

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов предложи деца, преживели ракетния удар на 8 юли 2024 г. срещу най-голямата многопрофилна детска болница в Украйна, да получат подкрепа за възстановяване и рехабилитация в почивни бази у нас. В съобщение от пресцентъра на ведомството се посочва, че министър Иванов е обсъдил възможността за оказване на  конкретната помощ в телефонен разговор с посланика на Украйна в България Олеся Илашчук. 

Министър Иванов е изказал своята съпричастност към пострадалите и семействата на жертвите при разрушителния удар срещу детската болница в Киев. 

Възможността деца, пострадали от военните действия в Украйна, да почиват в България вече беше обсъдена от министър Иванов и посланик Илашчук по време на срещата им в София на 28 юни. В резултат на тази среща вече е организирано посрещането на 50 деца и техните придружители, засегнати от войната, да гостуват в базите на "Профилактика, рехабилитация и отдих“ ЕАД, които могат да предложат  професионална подкрепа и подходящи условия за тяхното възстановяване и рехабилитация. 

Сега министър Иванов предлага още в първите групи украински деца, определени да дойдат в България, да бъдат включени и такива, които са преживели удара по детската болница. Министър Иванов поясни, че почивката на децата ще може да бъде допълнена със здравно-психологическа терапия, за да се облекчат доколкото е възможно нанесените им психологически и физическите травми.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България, Румъния и Турция провеждат съвместна противоминна акция в Черно море

От 2 до 16 юли ще се проведе първата съвместна акция на новосформираната Черноморска противоминна група между България, Турция и Румъния, съобщи БТА. Последният път, когато е извършена подобна операция е през Втората световна война, когато е..

публикувано на 02.07.24 в 07:55

Горещо, но с оранжев код за валежи на северозапад в Софийско и в Русенско на 2 юли

Във вторник , 2 юли, над по-голямата част от страна ще е слънчево и горещо. След обяд и вечерта над Западна и Централна Българи ще се заоблачи. Ще има кратки валежи, гръмотевични бури и градушки. Минималните температури ще са между 19 и 24°, в..

публикувано на 01.07.24 в 19:35

Седем от неохраняемите варненски плажове ще имат спасители

Седем от неохраняемите плажове във Варненска област ще имат спасители, съобщи пресслужбата на областната администрация. Определен е и изпълнител за тези дейности.  На Варненска територия ще има три стационарни спасителни поста на неохраняеми..

публикувано на 01.07.24 в 18:02