Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във Вашингтон премиерът заяви, че България е надежден съюзник в НАТО

Снимка: Министерски съвет

В разговор с президента Джо Байдън по време на отбелязването на 75-ата годишнина на НАТО служебният премиер Димитър Главчев заяви, че България е лоялен и надежден съюзник. От своя страна Байдън високо оцени ролята на България в Източния фланг на Алианса, съобщи БТА.

По време на откриването на срещата на върха на НАТО Джо Байдън изнесе силна реч, в която изтъкна, че неговото лидерство е съживило легендарния алианс и е спасило Украйна. "Путин иска и няма да се задоволи с по-малко от следното: той иска да подчини напълно Украйна; да сложи край на демокрацията в тази страна; да унищожи културата ѝ и да я изтрие от картата на света. А ние знаем, че Путин няма да спре дотам. Но бъдете сигурни - Украйна може и ще го спре", каза президентът.

Българската позиция в срещата на върха на НАТО е да не излиза извън рамките на решенията на Народното събрание. "Няма да изпращаме войници в Украйна", каза Главчев пред българските журналисти. Той заяви, че обещанието София да предостави на Украйна 80 млн. евро е политическо и няма правно обвързващ характер. Сумата е съобразена с БВП на страната като член в НАТО. Главчев подчерта, че общата сума за целия алианс е 40 млрд. евро. Обещаната помощ е ясен политически сигнал, че всяка държава в НАТО изпълнява ангажиментите си. Той припомни, че тези средства няма как да бъдат отпуснати без решение на съответния национален парламент и че сумата може изобщо да не бъде отпусната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Мотористи се събират на събор край пещерата Леденика

От 5 до 7 юли поляните край пещерата Леденика до Враца ще се превърнат в мотостолица на България. Стотици любители на високите скорости от цялата страна ще вземат участие в поредното издание на Националния мотосъбор Враца – Леденика...

публикувано на 05.07.24 в 09:10

Фестивал на пясъчните фигури се открива в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури се завръща за 17-о поредно лято в крайморския град Бургас. Той ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“, предаде БТА. Специално представление по повод откриването ще изнесат балетна школа „Марина..

публикувано на 05.07.24 в 08:05

България е привлекателна дестинация за дентален туризъм

Балканите привличат все повече медицински туристи, като безспорен лидер е Турция, която е сред 10-те най-предпочитани държави за здравни пътувания, сочи журито на деветото издание на BALKAN MEDICAL AWARDS 2024, чиито призове ще бъдат връчени на 5..

публикувано на 05.07.24 в 06:45