Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българската държава финансира проекти на българската общност в Сърбия

Снимка: Генерално консулство на Република България в Ниш

На 9 юли в Генералното консулство в Ниш временно управляващият консул Петър Данов подписа първите 12 споразумения по проекти в Сърбия, финансирани от Програмата за 2024 г. в подкрепа на организации на българските общности в Албания, Сърбия, Косово, Украйна, Молдова и на граждани с българско самосъзнание от Северна Македония. Средствата са за сдружения на българската общност в Цариброд, Босилеград, Пирот, Ниш и Враня.

Общата стойност на споразуменията е 215 000 лв. Средствата са насочени към проекти за запазване на българския дух и култура сред българите в Сърбия и ще трябва да бъдат осъществени до края на 2024 г. По информация на БТА от Генералното консулство в Ниш това е последният сезон на програмата, която работи вече 4 поредни години. От консулството се надяват, че и за в бъдеще подобни програми ще получават подкрепа от българската държава.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Моето българско лято" води деца на нашенци по света към красивите кътчета на родината ни

Езиково-културни работилници "Моето българско лято" пак повеждат децата на българите в чужбина към едни от най-хубавите места в България. Поредица от пътувания за деца и ученици от 6 до 15 години организира отново Елена Павлова. Нарекла ги е неслучайно..

публикувано на 10.07.24 в 11:25

В Унгария представиха новия брой на "Български вести“

Излезе новият брой на "Български вести“ - месечно издание на Българското републиканско самоуправление в Унгария. В изданието има статия и снимки за откриването на новия Български културно-образователен център в Будапеща. "На 12 юни красивата зала..

публикувано на 09.07.24 в 14:28
Проф. Красимир Станчев

Проф. Красимир Станчев: С езика човек може да си служи за всякакви цели – от най-миролюбиви до обявяването на война

" Гаснещият огън често пъти се разгаря отново благодарение на няколко оцелели въгленчета." С тези топли думи професорът по славянска филология Красимир Станчев вдъхва надежда, че изтляващият интерес към българската азбука, българския език и..

публикувано на 09.07.24 в 10:40