Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мотористи от Велики Преслав занесоха писмо до побратимения Челе ди Булгария

Снимка: Giornale del Cilento

50 мотициклетисти от Велики Преслав занесоха специално послание от кмета на града Янко Йорданов до колегата му в Челе ди Булгерия в италианската област Кампания. Мотористите са изминали над 1400 км между двата града, за да предадат лично писмото. За това информираха националният ежедневник "Република" и всички местни медии в Кампания, предава кореспондентът на БНР в Италия Елена Шаханова.

Челе ди Булгерия има около 1700 жители и с Велики Преслав са побратимени от 2016 г. Писмото е определено като свидетелство за силната връзка между малкото градче край местната планина Монте Булгария и настоящата България.

Кметът Джино Марота споделя, че това е поредното "силно послание на обич и приятелство към общността на градчето, чувства, на които отвръщаме и в които силно вярваме". Той подчертава, че "побратимяването не е само на хартия, а е нещо много по-важно, свързано с туристическия и културен обмен с България. Смята се, че Челе ди Бургария (Българските килии) е основано от българите още през 6-ти век. През 2016 г. в Челе е открит и паметник на хан Алцек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България осигури автобус за учениците от българското средно училище в Братислава

Нов автобус, осигурен от МОН, ще превозва учениците до Българското средно училище "Христо Ботев" в столицата на Словакия - Братислава, през новата учебна година. Досега там се обучаваха 96 ученици, като за следващата учебна година вече има записани близо..

публикувано на 19.07.24 в 15:08

Българите, работещи в Кипър, могат да почиват на планина с държавна субсидия

В Кипър започва държавна програма за субсидиран летен отпуск на работещите. Тя е на стойност 900 000 евро и в нея могат да се включат и българите, заети във фирми на острова. До 27 септември 15 хотела в планинските курорти приемат почиващи по програмата...

публикувано на 17.07.24 в 09:50

Българската държава строи футболно игрище в молдовското с. Паркани

Футболно игрище, отговарящо на съвременните стандарти ще бъде построено в приднестровското село Паркани, където се намира една от най-големите български общности в Молдова. Проектът, иницииран от местните жители е финансиран от правителството на България..

публикувано на 16.07.24 в 12:49