Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Абитуриентите от българското училище в Одеса желят да продължат образованието си в България

Снимка: Българско училище “Васил Априлов”

Двадесет и осем абитуриенти от Българското неделно училище “Васил Априлов” в украинския град Одеса получиха удостоворенията си за завършен 11 клас и заявиха желанието си да учат в български университети.

Стана традиция през последните 11 години да връчваме удостоверения на единайсетокласниците, които по националната програма “Роден език и култура зад граница” изучават български език и литература, история и география на България. Пожелаваме на нашите абитуриенти да бъдат приети в желаните висши училища”, заяви директорът на учебното заведение Димитър Терзи.

Избрах да уча медицина в България, защото съм българин и двамата ми родители са българи. В България ще получа качествено образование и диплома, която се признава в Европа”, каза абитуриентът Николай Велев.

Мечтата ми е да бъда приета в специалността "Международни икономически отношения" в УНСС. Радвам се, че имаме възможността да учим в България. Това е особено актуално в сегашните условия на война в Украйна”, каза зрелостничката Анастасия Топал.

Преподавателят по български език в училището Лилия Милентева изтъкна, че учениците са много ученолюбиви. “Особено искам да похваля единайсетокласниците, които са много отговорни и учат сериозно. През цялата учебна година обучението при нас беше присъствено. Работихме много по тестовете, надявам се, че добре са се представили на изпитите”, добави тя.

Българското неделно училище „Васил Априлов“ е създадено през 2002 г. при Одеското областно българско дружество и Всеукраинския център за българска култура в Одеса и е първото българско неделно образователно средище в града. Разкриването му е мотивирано от нарастването на броя на българите в Одеса. От 2012 г. училището се финансира по националната програма на Министерството на образованието и културата “Роден език и култура зад граница”.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Дора Николова Битау

Още една неразказана история оживя благодарение на българчета в Италия

Картините на българската художничка Дора Николова Битау и Национална програма "Неразказаните истории на българите" станаха повод на бял свят да се появи "един нежен, носталгичен, жизнеутвърждаващ документален филм за необходимостта да търсиш и..

публикувано на 22.06.24 в 10:05
„Уроците на Блага“ на Стефан Командарев

Елегантен букет от български филми показва фестивал в Рим

От днес до 23 юни Рим ще бъде завладян от българско кино. За 17-та поредна година едно от знаковите места на италианската столица – Дома на киното (Casa del cinema) във Вила Боргезе е домакин на "Фестивал на българското кино". Организиран от..

публикувано на 21.06.24 в 16:15
Заключителна дискусия на 19-ата Световна среща на българските медии - в гр.Измаил

Институт по българистика ще бъде открит в Хуманитарния университет на град Измаил

Държавният хуманитарен университет в украинския град Измаил подготвя откриването на Институт по българистика – това съобщи ректорът проф. д-р Ярослав Кичук. По думите му, университетската общност отделя голямо внимание за развитието на етническата..

публикувано на 21.06.24 в 12:38