Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Да хванем иглата!" - или как в Япония се учат на българска бродерия

Снимка: Българско посолство-Токио

Уъркшоп по българска бродерия организира Ирен Величкова-Ямами - дългогодишна изследователка на това изкуството и автор на картата на България в шевици, подарена от самата нея на Националния исторически музей в София. Българката, която повече от 35 години живее в Япония и пренася славата на българската култура, събира своите японски почитатели на 21 юли (неделя) от 13.00 ч. в салона на българското посолство в Токио. 


Уъркшопът "Да хванем иглата!" е разделен на теоретична част – лекция с демонстрация на различни бродерии, а след това – всеки участник ще може да опита да приложи наученото на практика. За целта са подготвени различни комплекти за бродерия, от които всеки може да си избере според вкуса и предпочитанията си.


За участие в уъркшопа е необходимо предварително записване – до 17 юли през следната форма: https://forms.gle/4E7tcmNLvSfURXP78, информира посолството на България в Токио от своята фейсбук страница.

В едно от интервютата си за Радио България, правейки сравнение между родината си и страната, в която живее от десетилетия, нашата сънародничка Ирен Величкова-Ямами казва: "В Япония, като се каже чужденец, хората разбират Америка. Но когато се докоснат до колоритната култура на България, всички остават очаровани, замаяни и дори влюбени в страната ни. Отношението им към България е много добро, сърдечно и с разбиране, защото оценяват традицията. При тях е така – традицията се цени много високо и по достойнство”.

Снимки: Гергана Манчева, Посолство на Република България в Токио 

По публикацията работи: Красимир Мартинов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Снимка: VIII Международен конкурс по четене на български език

Българчета от цяла Европа се състезаваха в конкурс по четене на родния си език

Общо 37 българчета от 15 неделни училища в чужбина се състезаваха на VIII международен конкурс по четене на български език за ученици от първи и втори клас в чужбина "Аз Буки Веди". Събитието се състоя на 8 юни 2024 г.   в сградата на спортен к луб..

публикувано на 18.06.24 в 12:55
Мустафа Акан

Все повече изселници в Турция се стремят да учат български език

Българските изселници в Турция искат бъдещето на тяхната общност да е свързано с България, за да не предпочитат по-младите поколения страните от Западна Европа, казва пред БНР Мустафа Акан от изселническата организация "Балкански турци" в Одрин...

публикувано на 18.06.24 в 12:19

Представители на българските медии зад граница почетоха делото на Христо Ботев

На път за Одеса, участниците в 19-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, почетоха делото на Христо Ботев в Браила, Румъния. Генералният директор на БТА Кирил Вълчев и Евгени Веселинов, главен редактор на "BulgariCA" в..

публикувано на 18.06.24 в 12:10