Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опитът за убийство на Доналд Тръмп предизвика реакции сред българските политици

Триъгълникът на властта
Снимка: БТА

Българските политици и институции осъдиха опита за убийство на кандидата за президент на Съединените щати Доналд Тръмп.

Дълбоко сме шокирани от yжасяващата атака над бившия президент Доналд Тръмп по време на събитие от кампанията му. Изказваме съболезнования за жертвата и пожелаваме пълно възстановяване на ранените при атаката”, се казва в позиция на външното ни министерство.

Министерският съвет също излезе с позиция: “Осъждаме категорично ужасяващата атака срещу бившия президент на САЩ Доналд Тръмп по време на неговата кандидатпрезидентска кампания. Политическото насилие е неприемливо и несъвместимо с демокрацията.”

Президентът Румен Радев изтъкна, че насилието и омразата заплашват демократичния процес и са неприемливи. “Изразявам съболезнования на народа на САЩ за невинната жертва”, написа той в социалната мрежа Х.

Всички трябва да си дадем ясна сметка, че езикът на омразата само разделя обществата ни”, заявява лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов във фейсбук профила си. Той добавя, че у нас това явление сред политиците става все по-видимо, както и че разделението между хората е опасно и няма да доведе до нищо добро.

Съпредседателят на “Продължаваме промяната” Кирил Петков подчертава, че насилието никога не може да бъде решение на политически различия.

Според съпредседателя на ДПС Делян Пеевски демокрацията е избор, а не отстрел на политическия противник.

Политическото насилие няма място в обществото ни, особено в 21-ви век, когато сме призвани да разрешаваме различията си с диалог и уважение”, казва другият съпредседател на ДПС Джевдет Чакъров.

След стрелбата по министър-председателя на Словакия, днес е имало стрелба и по Тръмп. “Възраждане” осъжда политическото насилие във всичките му форми”, е позицията на председателят на партията Костадин Костадинов.
 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предлагаме 80 милиона евро за Украйна, но ще ги дадем, ако ги одобри парламентът

В позицията, с която България отива на срещата на върха на НАТО, е посочено, че страната ни може да предостави 80 млн. евро на Украйна. Това съобщи в кулоарите на парламента служебният премиер Димитър Главчев. Той обаче уточни, че тази или..

публикувано на 05.07.24 в 17:31

По съседски: Събития с балкански адрес

Гърция върна частично шестдневната работна седмица Гърция въведе шестдневна работна седмица за някои фирми в опит да повиши производителността и заетостта. Регулацията, която влезе в сила на 1 юли, се противопоставя на глобалната..

публикувано на 05.07.24 в 10:40
Димитър Главчев

България няма да изпраща войници в Украйна, но подкрепата за Киев остава приоритет

В началото на изслушването му в парламента по повод позицията на България за срещата на НАТО във Вашингтон, служебният премиер Димитър Главчев изтъкна, че "не може и да става дума да се изпращат български войски в Украйна". По думите на Главчев,..

публикувано на 04.07.24 в 12:28