Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските гимнастички имат огромен шанс да чуят националния химн в Париж

Невяна Владинова: Нашите момичета са сред най-добрите в света и правят всичко, за да го докажат

Снимка: БФХГ

Сеул, 1988 г.:

Абсолютната световна шампионка Бианка Панова докосва олимпийската титла с поредното си брилянтно изпълнение, когато в последния момент при сложен хват едната ѝ бухалка отхвърча извън килима. България е в шок – спортът, витрина на социалистическия строй, така и не донася планирания златен медал, а почитателите на художествената гимнастика буквално потъват в скръб. Трийсет и шест години по-късно светът отново е олимпиада и ние отново ще съпреживеем всеки дъх, устрем и полет към върха на любимите си гимнастички. Съзнавайки обаче, че успехът, платен с цената на извънмерен труд, лишения и понякога сълзи е само личен, а радостта – споделена.

От 8 до 10 август българските гимнастички ще излязат на състезателния килим в Париж с една-единствена цел – от най-високото стъпало на почетната стълбичка да видят себе си като победител, осъзнавайки, че всичко преживяно досега си е струвало за този миг. Боряна Калейн, Стилияна Николова и момичетата от ансамбъла Магдалина Миневска, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Маргарита Василева се впускат в съревнованието на живота си със самочувствието на абсолютен европейски шампион в индивидуалната, отборната надпревара и при ансамблите, подплатено и с многобройните медали от Световни купи.

Невяна Владинова
"Ние винаги се целим високо, а с тези медали вдигнахме още повече очакванията – казва пред Радио България Невяна Владинова, вицепрезидент на Българската федерация по художествена гимнастика. – Отличията дадоха увереност на момичетата и те вярват, че са сред най-добрите в света и правят всичко по силите си, за да го докажат. Така че отиваме в Париж с един подготвен отбор."

Във френската столица Боряна Калейн ще разкаже историята на своя живот в гимнастиката, пресъздавайки различните етапи в съчетанията си. Обръчът напомня детството, топката – първите медали, бухалките – трудните моменти и първите въпроси за смисъла да продължиш, а лентата – откритието на вътрешната сила и вярата, че можеш всичко.

Боряна Калейн
"Идеята дойде спонтанно – разказва гимнастичката. – Един ден на тренировка сякаш получих факс отгоре и започнахме да обмисляме идеята четирите съчетания да бъдат свързани. Както в живота на човек нищо не приключва и след всеки край идва ново начало, така и в моите съчетания с края на едното идва началото на следващото и на различния етап от живота. Може би това е програмата, която винаги най-много ще обичам."

Боряна Калейн
За разлика от Боряна Калейн, която има зад гърба си опита от олимпийските игри в Токио, Стилияна Николова ще дебютира в Париж.

Стилияна Николова
"Аз си представям една пълна зала – казва тя. – Всички ще викат, пляскат и със сигурност напрежението ще бъде голямо. Надявам се обаче всичко да бъде наред и да си свършим работата както ние искаме. Отдали сме се изцяло на този спорт и правим всичко възможно да виждате само хубавата страна на нещата."

Абсолютната европейска шампионка от Будапеща е подготвила и изненада за домакините:

Стилияна Николова
"Стилияна Николова има съчетание с лента на френска песен и това ще бъде нейната закачка с парижани – издава Невяна Владинова. – Тя е изключително атрактивен състезател – винаги те оставя без дъх със своите смелост и бързина. Не мисля, че в световната гимнастика в момента има друга, която да изпълнява толкова сложни неща едновременно с уреда и с тялото. В това отношение Стилияна е истински виртуоз."

За първи път на олимпийския килим ще стъпят и гимнастичките от ансамбъла, на които се пада отговорната задача да защитят титлата на българските диамантени момичета от Токио.


"През сезона ансамбълът тръгна с не толкова големи успехи, момичетата имаха и не особено успешно световно първенство във Валенсия през м.г. – казва още Невяна Владинова. – Но тяхната треньорка Весела Димитрова и екипът ѝ за пореден път показаха, че всичко е възможно и че няма защо да се отчайваме. Така че вярваме в ансамбъла, още повече, че гимнастичките вече са овладели напрежението от факта, че ще участват след спечеления олимпийски медал. А и те вече са истински отбор – едно силно ядро, бих го нарекла, което личи в играта им и последвалите резултати."

"Наистина сме като един юмрук – потвърждава Магдалина Миневска, чийто приятел и надежда за златен медал във вдигнето на тежести Карлос Насар също ще се състезава в Париж. – Смятам, че го постигнахме и ще продължим да го правим до края. Да, мисля, че вече дишаме заедно."

Гимнастичката заявява и че отборът ще посрещне конкуренцията с изненади в своите композиции. "Както те могат ни изненадат, така и ние ще го направим", категорична е тя.


"Нашите представи са, на първо място, да си изиграем съчетанията, това е най-важното – добавя София Иванова. – За нас ще бъде достатъчно да направим това, което се изисква от нас. Надяваме се треньорите ни да бъдат доволни, пък за останалото – каквото е рекъл Господ. Олимпиадата е нещо, за което всеки спортист тренира."

Според Невяна Владинова нашите гимнастички се отличават със собствен стил, а композициите им – "не просто поставени елементи под някаква музика", печелят интереса както на зрителите, така и на съдиите. В спор за олимпийските медали българките ще влязат в пряк сблъсък със световната шампионка Дария Варфоломеев от Германия, София Рафаели от Италия, Дария Атаманов от Израел в индивидуалното, а при ансамблите – с отборите на Израел, Италия, Испания, Бразилия, Китай.

Дария Варфоломеев
И ако си представим, че всички участнички изиграят съчетанията си вдъхновено и без грешка, как би изглеждала стълбичката на победителите, според Невяна Владинова?

"Разбира се, с българки на първо място – това си пожелаваме, това целим – отговаря вицепрезидентът на БФХГ. – А третото място ще бъде за Дария Варфоломеев, която е изключително силна и интересна гимнастичка. При ансамблите – България, Израел и Италия."

Три медала за българските състезателки е постижима мечта – вярва и Катрин Тасева, която се раздели с художествената гимнастика на олимпийските игри в Токио.

Катрин Тасева
"Шансовете са наистина огромни както за Стилияна, така и за Боряна, защото и двете са на много високо ниво – казва тя. – Въпросът е, че първите пет-шест момичета са много равностойни и добре подготвени. Така че ще спечели този, който изиграе съчетанията си без грешка. Що се отнася до момичетата от ансамбъла, те са доста натоварени и психически, защото трябва да защитават титлата от Токио. Надяваме се обаче това да не им тежи, а напротив – да ги мотивира да тренират повече и да бъдат като един отбор. Мисля, че ще се справят, защото Весела Димитрова е опитен треньор, вече няколко пъти е преминала през това нещо и ще успее да изведе ансамбъла до почетната стълбичка."

За много спортисти олимпиадата е веднъж в живота, затова и създаването на свидни спомени е не по-малко важно от самото състезание. Изпитала го е и Невяна Владинова:

"Бих им пожелала просто да са спокойни, да се насладят на момента, защото това е връх във всяка спортна кариера. Нека изживеят олимпийската си мечта така, че да се връщат към нея само с усмивка и с удовлетворение. Да бъдат смели!"

(Използвани са и интервюта на Кръстина Иванова, Снежана Иванова и Даниела Големинова от програма "Хоризонт" на БНР)

Снимки: Ани Петрова – БНР, БФХГ – Анна Недкова, БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стефка Костадинова (втората от ляво надясно) при награждаването на Ярослава Магучих (в средата) на Европейското първенство в Рим

Костадинова вярва, че рекордът в скока на височина отново ще е на българка

Председателят на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова коментира подобряването на световния рекорд в скока на височина при жените, който 37 години бе нейно притежание. "Тези 210 см. доказват, че човешките възможности са без граница и оборват..

публикувано на 08.07.24 в 08:24

Девойките спечелиха първите медали на Европейското по художествена гимнастика

Дара Малинова и Магдалена Вълкова спечелиха първите отличия за България на Европейското първенство по художествена гимнастика в Будапеща. Малинова си извоюва среброто на лента при девойките с 29.600 точки. Златото е за румънката Амалия Лика с 30.950, а..

публикувано на 24.05.24 в 09:23