Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Армията е готова с хеликоптери и тежка техника да подпомага борбата с пожарите

Калин Стоянов
Снимка: БТА

Към момента няма застрашени населени места и бедстващи граждани въпреки множеството пожари, възникнали на територията на България. Ситуацията постепенно се нормализира, увери вътрешният министър Калин Стоянов пред БНР. Пожарът в Свиленградско продължава. Лошото там е, че площта на огъня е на над 120 000 декара. Булдозери от армията ще градят просеки, съобщи министърът. Има разположени екипи, които владеят пожара на границата със Северна Македония край Петрич. От другата страна на граница също се полагат усилия, подчерта Стоянов и увери, че българските власти са в комуникация с македонските си колеги и при нужда ще си съдействат взаимно.

Над 400 служители и 135 пожарни автомобила са участвали в последните дни в борбата с огъня, информира още министрът и призова гражданите към повече отговорност. Той заключи, че за момента обстановката се нормализира и от снощи вече е отворена за движение и магистралата към Варна. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за горещини е подаден за областите Благоевград, Русе, Плевен и Велико Търново, оранжев е кодът за останалите области 

Във вторник  ще е слънчево и много горещо. Минималните температури ще са между 17° и 23°, в София 17°. Максималните ще са от 37° до 42°, в столицата 37°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от изток-североизток. Температурите на въздуха ще..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

В България преобладават висшистите, работещи на постоянен договор

България е сред страните в Европа с най-висок дял на висшистите, които работят на постоянен трудов договор, предаде БТА като цитира мащабното европейско изследване Eurograduate 2022. Според изследването, в което участва Министерството на образованието и..

публикувано на 15.07.24 в 19:05

България днес - 15 юли 2024 г.

Началото на седмицата настъпва с Горещниците – най-знойните дни в годината според народните ни поверия. В „България днес“ ще говорим за огъня и водата и всичко, което те означават в нашата култура. След това ще се „разхладим“ с..

публикувано на 15.07.24 в 19:00