Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

С декларация срещу корупцията ПП-ДБ искат подкрепа за съставяне на кабинет

Снимка: promeni.bg

"Продължаваме промяната – Демократична България" (ПП-ДБ), публикува своята "декларация за излизане от политическата криза в България". Коалицията поиска подкрепа за декларацията от 160 депутата в парламента, за да приемат втория мандат за съставяне на правителство. Според документа "пътят към решаване на дълбоката политическата криза в страната минава през завършването на ключовите етапи от антикорупционната и правосъдната реформа“. Те искат избор на членове в Комисията за противодействие на корупцията; приемане на нов Закон за съдебната власт; промени в закона за защита на лицата, подаващи сигнали за нарушения; законови промени, ограничаващи злоупотреби със специални разузнавателни средства; приемане на Закон за фалит на физическите лица; избор на нов омбудсман и реформа в службите за сигурност.

"Има такъв народ" (ИТН) няма да бъде просто "гумен печат" на предложените от ПП-ДБ закони, написа в профила си във Фейсбук лидерът на партията Слави Трифонов. Той напомни, че съвсем скоро Конституционният съд ще се произнесе по законността на направените от ПП-ДБ промени в Конституцията и ако те се окажат противоконституционни, каквито са, тогава предложеният от тях начин за избор на Комисията за противодействие на корупцията и новия Закон за съдебната власт са незаконни. "ПП-ДБ направиха нещо извратено", отбелязва още Трифонов. "Отидоха при президента и се опитаха да се скрият зад неговия гръб, за да прикрият пълната си безпомощност и несъстоятелност като мандатоносители".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Да, България“ иска ПП-ДБ да подкрепи правителство с трети мандат

Ръководството на партия "Да, България“ предлага план коалицията "Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) да тестват готовността за реформи в 50-ото Народно събрание. Ако има такава готовност, да се участва в осъществяване на третия по..

публикувано на 09.07.24 в 08:37
Димитър Главчев

България е представена във Вашингтон от служебния премиер Д. Главчев

В срещата на върха на НАТО от 09 до 11 юли във Вашингтон ще участва служебният премиер и външен министър Димитър Главчев. В делегацията, водена от премиера, ще участват служебният министърът на отбраната Атанас Запрянов, началникът на отбраната адмирал..

публикувано на 09.07.24 в 06:50
Делян Пеевски

ДПС ще сондира нагласите сред политическите сили за втория мандат

ДПС първо ще пусне писма до останалите парламентарни групи дали са готови да подкрепят втория мандат за съставяне на правителство. След като събра на среща в София част от областните структури на партията,  председателят на ДПС Делян Пеевски заяви: "Няма..

публикувано на 08.07.24 в 17:11