Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София отчита нов ръст на чуждите туристи от началото на годината

Снимка: БТА

Пристигналите туристи в София бележат ръст от 12%, спрямо същия период през 2023 г., съобщиха от Министерството на туризма. От Столичната община информираха, че регистрираните нощувки за полугодието са малко над 1,3 млн., което е с 10% увеличение спрямо същия период на миналата година, а туристите са близо 580 000. Сред първите 5 страни, откъдето идват най-много гости в столицата, са Италия, Германия, Гърция, Великобритания и Турция. 

София се оказва привлекателна дестинация и за туристи от Испания, Израел, Румъния, САЩ, Китай, Канада и Австралия, казва директорът на Общинското предприятие "Туризъм" Антон Пенев и допълва, че близо 60% от посетителите са чуждестранни туристи. 80% от туристите се настаняват в хотели с три, четири и пет звезди, като средният им престой е малко 2,2 дни.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

#Бузлуджа: българският комунистически символ е знаменитост в Instagram

Изоставеният паметник на вр. Бузлуджа се превърна в истинска знаменитост в Instagram, заемайки 10-то място в класацията на най-посещаваните изоставени сгради в света. Данните на авторитетната застрахователна компания Алън Боусел Груп (Alan..

публикувано на 13.07.24 в 09:10

На море и петанк в Шабла

Там където лъчите на изгрева докосват най-рано българската земя, забавната игра петанк и морето си дават среща. И точно там, вече двадесет години, приятелите на прочутия спорт с метални топки се събират на международен турнир. Всички те са привлечени..

публикувано на 05.07.24 в 10:40
Снимка: facebook.com/kreposttamogilitsa

Нова вълшебна гледка към склоновете на Западни Родопи

В разгара на лятото търсим прохлада в планините, а месеците юли и август са най-натоварени за хотелите и местата за настаняване по горното поречие на Арда. Нова панорамна гледка ще привлича летуващите по пътеките на Западните Родопи. На 6 юли ще бъде..

публикувано на 29.06.24 в 09:15