Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 187 години от рождението на Васил Левски

Паметникът на Васил Левски в Карлово
Снимка: БТА

Себеотрицание, честност, борбеност и вяра в правото на национална свобода и достоен живот. Всичко това олицетворява един от най-обичаните български национални герои – Васил Левски. На 18 юли тази година България ще отбележи 187 години от неговото рождение, а по традиция честванията вече започнаха на 11 юли от паметника на Апостола на свободата в Плевен с официалното откриване на Националния поход "По стъпките на Апостола". За 30-ти път 250 участници от различни градове на страната, българи, които живеят в САЩ и Англия, и дори чужденци от Великобритания, Сърбия и Австрия се включиха в предизвикателството да прекосят билото на Централния дял на Стара планина, разделени в осем лъча от 17 до 77 души в група.


Идеята на похода се ражда през 1994 година, когато плевенският учител по история Васил Копчев тръгва от Троянския манастир и обикаля местата до Сопот и Карлово, свързани с дейността на Апостола. В следващите години историческият маршрут привлича и други. Днес той е събитие не само за увлечените родолюбци, но и за почитателите на българската природа. "Работим предимно с ученици от плевенски училища", каза преди време за Радио България д-р Галина Цветкова, която от няколко години е ръководител на националния поход. В юбилейното му издание учениците са 68 на възраст от 7 до 18 години. Най-възрастният участник е 79-годишният наследник на Васил Левски – Васил Чардаклиев, а най-малката участничка – внучката на д-р Цветкова, която е само на две години и половина.

За първи път инициативата има и свое специално извезано двулицево знаме, подобно на революционните комитети на Апостола. То е направено благодарение на три семейства от Карлово, Варна и Пловдив, осигурили средства и изработили модела. Преди дни беше представена и специално създадена по случая песен – "Небе в очите ти", която е подарък за организаторите от диригента и композитор Георги Милтиядов. Текстът е на Десислава Софранова, а самата песен е изпълнена от квартет "Белканто" и беше представена за първи път на 11 юли в Плевен.   

По традиция походът завършва в родния град на Левски Карлово на 18 юли, където всички участници ще бъдат посрещнати тържествено на площад "Васил Левски" в града и ще участват в събитията, посветени на 187-ата годишнина от рождението на великия българин, под патронажа на президента на България Румен Радев. 18 юли е и официалният празник на града, а Националният музей "Васил Левски" – Карлово е една от основните институции, ангажирана с проявите.

Дора Чаушева
"Ще има доста богата програма, започваща още десетина дни преди самата дата, и музеят ще бъде домакин на някои от събитията – каза за Радио България Дора Чаушева, директор на Национален музей "Васил Левски" – Карлово. Като в самия ден, 18 юли, ще се организира "Литературен салон", ще бъде представена изложбата "Свидетели на живот – легенда" от материали на музея, които представят места, свързани с Васил Левски в града, някои от които и днес гостите на Карлово могат да видят, и такива, които за съжаление вече са изчезнали, описани в изследването на бившия директор на местния историческия музей д-р Стоян Кичев. Наши традиционни гости ще бъдат участниците в Националния поход "По стъпките на Левски", ще бъдат връчени и традиционните награди на карловския комитет "Васил Левски" и на фондация "Васил Левски". А нашият музей ще гостува извън Карлово на Литературно-художествения музей "Чудомир" в град Казанлък с изложбата "Места на памет (1873-1933) – Измерения на героичния образ на Левски" на Института за исторически изследвания и централната библиотека при БАН, която ще остане в града на розите до края на месец юли. 


Също така там ще представим и поредицата сборници "Нови документи и изследвания. Васил Левски", която Националният музей "Васил Левски" – Карлово прави в продължение вече на четири години. И се надяваме, че в тези дни през лятото ще има много гости в Карлово, целенасочено тръгнали за събитията или пък случайно минаващи по своите туристически, набелязани пътеки тук, през Розовата долина." 

Официалната програма на 18 юли в Карлово ще завърши с изнасяне на знамето на Карловския революционен комитет и тържествена митинг-заря на централния площад.

Васил Копчев
А създателят на Националния поход "По стъпките на Апостола" Васил Копчев и тази година беше категоричен, че "като никой друг Левски обладава най-добрите качества на българското племе. В него трепти реформаторският замах на Борис I, историческата решителност на Симеон Велики, себеотрицанието на богомилите, дръзновението на Ивайло, екзалтацията на Паисий, гордостта на Раковски. Поклон, Апостоле!".

Снимки: БТА, Facebook/muzeilevski




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Червен код за много големи горещини е подаден за цялата страна

В сряда  ще е слънчево и много горещо, след обяд с незначителна купеста облачност. Минималните температури ще са между 19° и 27°, в София 20°. Максималните ще са от 38° до 43°, в столицата 38°.  По Черноморието  ще е слънчево с умерен бриз от..

публикувано на 16.07.24 в 19:05

70 български ученици се борят за Световната ученическа купа в Стокхолм

Около 70 изключителни млади ученици на възраст от 10 до 18 години представят България на Световната ученическа купа в Стокхолмския глобален кръг  (World Scholar’s Cup). Те участват във форума наред с над 1100 водещи млади умове от поне 30 страни,..

публикувано на 16.07.24 в 15:17

Софийският университет и Университетът Бенгази искат да развиват съвместни проекти

Представители на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Университета Бенгази - най-големия и най-стар университет в Либия, създаден през 1955 г., обсъдиха в Бенгази възможностите за сътрудничество. Университетите планират обмяна на студенти и..

публикувано на 16.07.24 в 14:00