Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският евродепутат Цветелина Пенкова е избрана за президент на Европейския енергиен форум

Цветелина Пенкова
Снимка: tsvetelinapenkova.eu

Българският евродепутат от БСП Цветелина Пенкова беше избрана единодушно за президент на Европейския енергиен форум - най-голямата енергийна организация в Брюксел. Пенкова ще бъде първата жена президент на организацията. За първи път през 20-годишната история на Европейския енергиен форум начело ще бъде и представител на социалистите. Пенкова приема поста от бившия премиер на Полша и председател на Европейския парламент Йежи Бузек, който ръководеше форума през последните 10 години.

Относно приоритетите си на поста след като беше избрана Пенкова заяви: "Предизборната кампания ни даде възможност директно да чуем гласа на европейските граждани. Те не искат самоцелни декларации за спасяване на климата, а бързо и ефективно намаляване на сметките за енергия. Това може да се постигне единствено чрез повече инвестиции в базови източници, като ядрената енергетика например, и по-добра свързаност между всички държави в ЕС".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Избраха Андрей Ковачев за квестор в Европейския парламент

Евродепутатът Андрей Ковачев от ГЕРБ и семейството на Европейската народна партия бе избран за един от петимата нови квестори в Европейския парламент. Ковачев ще бъде единственият българин в ръководството на Европарламента в този мандат. Той бе избран при..

публикувано на 17.07.24 в 12:42
Снимка: Министерство на културата и туризма на Република Северна Македония

България и Северна Македония ще продължат съвместния културен календар

В Министерството на културата и туризма в Северна Македония посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов и новият министър Зоран Лютков са обсъдили доброто сътрудничество и обмен на проекти във всички областта на културата, съобщават от македонското..

публикувано на 17.07.24 в 12:13
Пламен Димитров

2615 лева е минималната издръжка на тричленно семейство за един месец

Нужният месечен доход за издръжка живота на тричленно семейство с двама работещи и дете до 14 години е 2615 лв. към месец юни, сочи анализът на Конфедерацията на независимите синдикати в България - КНСБ. За сам живеещ човек са нужни 1453 лв. От КНСБ..

публикувано на 17.07.24 в 11:11