Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция изпрати на помощ 20 машини да гасят пожарите в Болярово и Сакар

Последиците от пожара в с. Воден
Снимка: БГНЕС

Голяма част от пожара в с. Воден и край него е овладян, заяви вътрешният министър Калин Стоянов на брифинг. "През вчерашния ден ситуацията в населеното място беше изключително тежка. Допълнителни трудности създаваше и постоянно обръщащата се посока на вятъра. Хората бяха евакуирани. Имаше голяма част от жителите на населеното място, които отказваха да напуснат своите домове и по тази причина бяха принудително изведени от там", каза министърът. В селото са изгорели десетина къщи, съобщи кореспондентът на БНР.

Снимка: БГНЕС
"Анализирайки цялата ситуация, се обърнахме към нашите съседи от Турция, които реално върнаха жеста, който направихме към тях преди година и половина, когато те претърпяха тежкото земетресение. Паралелно с действията в с. Воден беше изключително важно да обезопасим съседните Шарково, Крайново и Горска Поляна, защото там се намира газопреносна станция "Странджа", добави министърът. Дори жандармерията участва в гасенето на пожарите, като нейните водометни машини за борба с безредиците се използват за водоноски. "Най-важното е, че не допуснахме да има човешки жертви и пострадали хора", допълни Стоянов. В гасенето на пожарите в Средногорието вече участват и два хеликоптера от Чехия. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Министър Владимир Малинов: До 2050 г. трябва да изградим хранилище за погребване на ядрени отпадъци

Няма решение на Министерския съвет за изграждането на хранилище за погребване на ядрени отпадъци у нас, нито са избрани терени, съобщи служебният енергиен министър Владимир Малинов на изслушване в Народното събрание. Правени са само предварителни..

публикувано на 16.08.24 в 12:29

МВнР препоръча на българите да не пътуват до Япония заради мощен тайфун

Министерството на външните работи призова българите, живеещи в Япония или планиращи пътуване до страната, да се въздържат от пътувания там през следващите два дни заради мощния тайфун “Ампил”. От институцията съветват също да се спазват препоръките на..

публикувано на 16.08.24 в 09:33

Мистерия с притежателя на незаконния дом за стари хора в Банкя

Незаконният дом за стари хора в Банкя, в който при пожар загина един човек, а трима бяха ранени, е притежание на фирма с регистриран пансион за животни, при това на друг адрес, съобщи пред БНТ зам. социалният министър Лазар Лазаров. Той заяви, че не е..

публикувано на 16.08.24 в 08:34