Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пострадалите при пожарите ще получат еднократни държавни помощи за щетите

Мин. Ивайло Иванов
Снимка: Министерство на труда и социалната политика

Агенцията за социално подпомагане създаде възможно най-бързо организация за оказване на подкрепа на семействата, пострадали при пожарите в страната, съобщи пресцентърът на ведомството. Социалните работници приемат на място заявления за отпускане на еднократна помощ за покриване на инцидентно възникнали жизнено важни потребности, чийто максимален размер е 1578 лв. 

Министърът на труда и социалната политика Ивайло Иванов съобщи на съвместен брифинг с премиера Димитър Главчев и министъра на вътрешните работи Калин Стоянов в пловдивското село Отец Паисиево, че на всички, които отговарят на нормативните критерии, помощта ще бъде изплатена максимално бързо. С еднократната помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало. Министър Иванов допълни, че освен помощта от АСП семействата могат да кандидатстват пред съответната община за отпускане на помощ до 2500 лв. от Фонд "Социална закрила" към Министерството на труда и социалната политика. 

"Тези средства се отпускат за закупуване на обзавеждане и оборудване на пострадалите домове. Освен това хората ще могат да кандидатстват за помощ и пред фонда на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет", обясни министър Ивайло Иванов. Съвместно с общините ще се търсят възможности за настаняване на останалите без дом хора.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Деца от Русенската епархия участват в православен лагер в Троянския манастир

Трийсет деца и младежи от Русенската епархия се включват в православен лагер в Троянския манастир, който ще продължи до 24 август. Лагерът, организиран от Русенската митрополия, сдружение “Теосис” и с подкрепата на фонд “Социална..

публикувано на 18.08.24 в 06:00

Горещините продължават и в неделя

В неделя ще бъде слънчево. Следобед над западната половина от страната ще се развива купесто-дъждовна облачност и в планинските райони там ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд, придружени с гръмотевици. Максималните температури ще..

публикувано на 17.08.24 в 18:30

Излекувани керкенези и мишелови полетяха на свобода

Десет керкенеза и два обикновени мишелова бяха пуснати на свобода в близост до Кремиковския манастир. “ Освободихме излекувани птици или излюпени от двойки, които не могат да продължат живота си сред природата ”, каза Христина Клисурова от..

публикувано на 17.08.24 в 17:05