Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Варна е домакин на международно състезание с дронове

Снимка: visit.varna.bg

Над 75 пилоти на дронове от целия свят ще мерят сили край варненския квартал Аспарухово, съобщи БТА. Събитието DRON CUP VARNA FAI 2024 се провежда с подкрепата на Община Варна на 20 и 21 юли в зоната до игрищата на местния парк край Аспарухово.

Сред участниците са пилоти на дронове от България, Румъния, Сърбия, Турция, Латвия, Полша, Италия, Франция, Белгия, Китай, Южна Корея, Хонг Конг и САЩ. От българска страна в турнира се състезават двамата най-добри български пилоти на дрон, както и световният шампион от Корея, който пристига специално за събитието. Участниците мерят сили за бързина, ловкост и въображение при навигацията на дрон.  


През двата почивни дни зрителите на надпреварата ще наблюдават нощни кръгове, осветена вечерна писта, саморъчно изработени състезателни дронове, неонови препятствия и нетрадиционни светлинни инсталации.

Организатори на събитието са Дрон клуб Варна и Българска федерация по авиомоделизъм, съвместно с местни организации и Асоциация "Обединено Дрон Общество" в рамките на проекта Drone ARENA.

DRON CUP VARNA FAI 2024 е продължение на световните купи, проведени в Пловдив от 2017 г. до 2022 г. Тази година обаче състезанието във Варна за първи път се провежда с толкова засилен международен интерес и представяне.

Снимки: visit.varna.bg

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българка стана европейска шампионка при девойките на 100 метра спринт

Радина Величкова спечели златния медал в бягането на 100 метра при девойките на европейското първенство по лека атлетика за юноши и девойки до 18 години в Банска Бистрица, Словакия. 16-годишната Величкова финишира за 11.46 секунди, с което постави..

публикувано на 20.07.24 в 09:13

"Ботев" (Пд) след равен мач с "Марибор" продължава в Лига Европа

Носителят на Купата на България "Ботев" Пловдив се класира за втория квалификационен кръг на футболния турнир Лига Европа след 2:2 при гостуването на словенския "Марибор“. В първата среща пловдивчани спечелиха с 2:1. В 13-ата минута Ян Репас откри..

публикувано на 19.07.24 в 09:07

11 спортисти представят България на Европейските игри за трансплантирани в Лисабон

На 21 юли в Лисабон се открива Европейският шампионат за трансплантирани и диализирани. До 27 юли представители от 28 държави ще празнуват победата на живота над смъртта, защото едно "да" може да спаси до осем човешки живота. Общо 15 са дисциплините,..

публикувано на 18.07.24 в 13:28