Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

Снимка: БТА

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената българо-сръбска комисия е подписан Протоколът за провеждането на събора, който по традиция се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли.

Началото на събора е поставено през 1925 г. и се свързва със Св. вмчк Прокопий. До началото на шейсетте години на 20-ти век провеждането е ежегодно. През 2002 г. е възстановен след дълго прекъсване. В програмата са включени изпълнения на състави от двете държави. Българи и сърби ще могат да посетят сергиите с различни сувенири и изделия на производители и занаятчии, както и да опитат ястия от местната турлашка кухня. Церемонията по откриването на събора ще е на 20 юли с отслужване на празничен водосвет и приветствия на кметовете на двете побратимени общини.

Границата между българското село Салаш и сръбското Ново корито ще бъде отворена на 19 юли от 13 до 23 часа, на 20 юли – от 10 до 24 часа, и на 21 юли – от 10 до 23 часа.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

На всеки 20 минути в страната се подава сигнал за нов пожар

"В селата Крайнево, Воден и Шарково работим на 3 фронта. На всеки 20 минути постъпва сигнал за нов пожар в страната - каза на брифинг служебният вътрешен министър Калин Стоянов в с. Мамарчево, община Болярово. - Няма опасност за хората. Единият пожар в..

публикувано на 19.07.24 в 09:25

Още турски пожарникари и техника пристигнаха в Южна България

Турция изпрати допълнителна помощ на България в борбата с пожарите, обхванали страната, предаде БГНЕС. Към изпратените на 17 юли екипи през граничния пункт Дерекьой се присъединиха още 32-ма души персонал и 11 превозни средства. Границата са преминали 2..

публикувано на 19.07.24 в 09:22

Огнеборци от България гасят пожари край Солун

Български пожарникари гасят огнища край Солун в помощ на гръцките си колеги и доброволци, предава БТА. 44 пожарникари с две пеши групи и 12 противопожарни автомобила работиха за потушаването на пламъците край града. Два от автомобилите и осем пожарникари са..

публикувано на 19.07.24 в 09:10