Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Скопие се оправдават с липсата на редовно правителство в София

Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски
Снимка: БГНЕС

Българският президент Румен Радев разговаря с премиера на Северна Македония Християн Мицкоски по време на форума в двореца "Бленъм" във Великобритания. Държавният глава е изразил надежда, че Скопие ще ускори изпълнението на двустранния Договор за приятелство добросъседство и сътрудничество с България и на споразуменията на страната с ЕС, което да отвори перспективата за започване на преговори за пълноправно членство в общността, предава БГНЕС.

"Основен приоритет на Македония и новото македонско правителство са добросъседските отношения и най-накрая намирането на трайно и устойчиво решение на проблема, който имаме с източната ни съседка", каза Мицкоски след форума.

Македонският външен министър Тимчо Муцунски заяви, че българският премиер Димитър Главчев няма легитимност да взема решения за бъдещето на Северна Македония в ЕС и трябва да се чака сформирането на редовно правителство в София. Така той коментира позицията на Главчев, че няма да има промяна в позицията на България и че всички в ЕС стоят зад заключенията на Съвета на ЕС, приети през юли 2022 г., че преди да се започнат преговори по същество с ЕС, Скопие трябва да впише българите като национално малцинство в конституцията на страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Всички в ДПС говорят за "заедност“

Съпредседателят на ДПС Делян Пеевски заедно с екипа си ще напусне партията през следващата седмица и най-вероятно ще основе нова партия. За това намекна в интервю пред bTV депутатът от ДПС Йордан Цонев. Той допълни, че ще е сред хората, които ще последват..

публикувано на 12.07.24 в 10:08
Александър Николоски

По съседски: Събития с балкански адрес

С нова жп линия Скопие иска да привлече товарите от Европа до Солун Изграждането на жп линията по Коридор 10 е приоритет за Северна Македония, заяви македонският министър на транспорта Александър Николоски. Той ще разговаря с международните..

публикувано на 12.07.24 в 10:05
Димитър Главчев

Служебният премиер заяви, че се усеща липсата на редовно правителство

От Вашингтон служебният премиер Димитър Главчев заяви, че няма обяснение защо президентът още не е обявил дата за връчване на втория проучвателен мандат за съставяне на правителство. "Сигурно президентът Румен Радев има някакви съображения, тъй като знаете,..

публикувано на 12.07.24 в 08:23